Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi dün Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la telefonda görüştü.

Wang Yi görüşmede geçen bir yıl içinde Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in stratejik önderliğinde Çin-Rusya kapsamlı stratejik iş birliği ve ortaklık ilişkilerinin üst düzeyde seyrettiğini belirtti.

Bu yılın Çin-Rusya ilişkilerinin 75. yıldönümü ve Çin-Rusya Kültür Yılı olduğunu hatırlatan Wang Yi, iki tarafın iki ülke liderleri arasında varılan mutabakat doğrultusunda kutlama etkinlikleri yapmanın yanı sıra üst düzey temasları yoğunlaştırarak, ikili iş birliğinin derinlemesine gelişmesini hızlandırması, her alanı kapsayan kültürel ve beşeri iletişimi teşvik etmesi, ikili ilişkilerin kamuoyu temelini daha da sağlamlaştırması gerektiğinin altını çizdi.

Wang Yi Çin’in Rusya’nın yurt içindeki önemli siyasi süreci sorunsuz şekilde tamamlayarak, devletin istikrarı ve kalkınmasını koruyacağına inandığını ifade etti.

Wang Yi dünyanın iki sorumlu büyük ülkesi olarak Çin ve Rusya’nın insanlığın ve dünyanın geleceğine ilişkin stratejik iletişimi güçlendirerek, daha çok stratejik mutabakata varması ve daha çok stratejik iş birliği yürütmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Lavrov geçen yıl Rusya-Çin ilişkisinde zengin sonuçlar alındığına dikkat çekerek, yeni yılda Rusya’nın Çin’le üst düzey temasları sürdürerek, ekonomi, ticaret ve yatırım gibi alanlardaki iş birliğini güçlendirmeye, kültürel ve beşeri iletişimi derinleştirmeye devam edeceğini belirtti. Lavrov, Rusya-Çin Kültür Yılı kapsamındaki etkinlikleri başarıyla organize etmeye, uluslararası işlerdeki iletişim ve koordinasyonu sıkılaştırmaya, ikili ilişkilerde daha fazla netice elde edilmesini ortaklaşa hızlandırmaya hazır olduklarını kaydetti.

Lavrov Rusya’nın Tek Çin ilkesine bağlı kalma duruşunun sarsılmaz olduğunun da altını çizdi.

Görüşmede ayrıca BRICS iş birliği ve Filistin-İsrail çatışmaları da ele alındı.

Lavrov Çin’le birlikte BRICS iş birliğinde daha büyük sonuçlar alınmasını hızlandırmaya, Ortadoğu bölgesinde barış ve istikrarı korumak için Filistin-İsrail çatışması konusundaki iletişim ve koordinasyonu güçlendirmeye hazır olduklarını ifade etti.

Wang Yi, Çin’in bu yıl BRICS dönem başkanlığını yürüten Rusya’nın BRICS Zirvesi’ne ev sahipliği yapmasına tam destek vereceğini ve Rusya’yla BRICS’in uluslararası etkisini pekiştirmek ve BRICS iş birliğini bir üst düzeye taşımak için ortaklaşa çaba harcamaya istekli olduğunu belirtti.

Wang Yi ayrıca Çin ve Rusya’nın iletişim ve koordinasyonu güçlendirmeye devam ederek, Filistin-İsrail çatışmasındaki çatışan taraflara bir an önce ateşkes sağlama, insani yardımların sorunsuz şekilde yapılmasını güvence altına alma, iki devletli çözüm planının yeniden başlatılması için ortak çaba harcama çağrısında bulunması gerektiğine işaret etti.

İki taraf ayrıca her iki tarafı ilgilendiren diğer uluslararası ve bölgesel sorunlar üzerinde görüş alışverişinde bulundu.

Hibya Haber Ajansı