Birleşik Metal-İş'ten yapılan açıklamada, "MESS, işçilerin haklı taleplerine kulaklarını tıkamakta, açlık ve yoksulluğun yakıcı sesini duymamaktadır. Bu durumda, metal işçilerine düşen görev, haklarına, taleplerine ve geleceğine sahip çıkmaktır. Metal işçileri, bu esarete ve yoksulluğa boyun eğmeyecektir" denildi.

Birleşik Metal-İş Başkanlar Kurulu'nun toplantısında, gelinen aşamanın bütün ayrıntıları ile değerlendirldiği ve grev aşamasına geçme kararı alındığına dikkat çekildi ve şöyle denildi:

"Bu çerçevede, 34 işletmeye bağlı 63 fabrika/işyeri içerisinde ilk olarak;
. 15 işletmeden 37 fabrikada greve çıkıyoruz.
· 9 işletmeye bağlı 26 fabrikada 19 Ocak günü,
· 3 işletmeye bağlı 6 fabrikada 23 Ocak günü,
· 3 işletmeye bağlı 5 fabrikada 24 Ocak günü,
Greve çıkıyoruz."

Söz konusu grevlere 7.000 metal işçisinin katılacağı vurgulanan açıklamada, "Diğer fabrikalarda ise grev kararlarımızı önümüzdeki günlerde kademe kademe açıklayacağız. Yurdun dört bir yanı grev ateşlerine tanık olacak" denildi.

Son yıllarda, özellikle MESS ile yaptıkları sözleşmelerde grev yasakları ile karşılaştıklarına işaret edilen açıklamada, şu örnekler verildi:

"2015 yılında MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi kapsamında 38 işletmede, 2017 yılında Bursa’da bulunan Asil Çelik işyerinde, 2017 yılında enerji sektöründe bulunan 4 işletmede, 2018 yılında MESS Grup TİS sözleşmesi kapsamında Sendikamızla birlikte 3 sendikanın örgütlü olduğu 179 işletmede, 2022 yılında Kocaeli’nde bulunan Bekaert işyerinde, ve son olarak 2023 yılında Gebze’de bulunan Green Transfo Energy işyerinde grevlerimiz yasaklandı."

Sözleşme görüşmelerine 28 Eylül 2023 günü başlandığı ve 22 Kasım 2023 günü beşinci ve son toplantının yapıldığı anımsatılan açıklamada, "MESS, birinci altı ay için yüzde 35 ücret zam teklifini önce yüzde 50’ye, daha sonra da yüzde 60’a yükseltti. Sosyal haklar için de yüzde 65 olarak vermiş olduğu teklifi önce yüzde 80’e daha sonra da yüzde 85’e yükseltti" denildi.

Yapılan son toplantıda, "uyuşmazlık tutanağı"nın tutulduğuna işaret edilen açıklamada, "Arabulucu raporu, 8 Ocak 2024 tarihinde Sendikamıza ulaştı. Grev kararları 6356 sayılı yasa gereği ancak Arabulucu raporunun sendika merkezlerine ulaşmasının ardından alınabilmektedir" denildi ve şöyle devam edildi:

"Gerek 60 günlük görüşme süreci, gerek arabulucuda ve gerekse de daha sonra yapılan 2 toplantıda bir anlaşma zemini ortaya çıkmamıştır. Bugüne kadar, Sendikamızın ve dolayısıyla metal işçilerinin kabul edebileceği bir teklif ortaya konmamıştır. Bu nedenle, daha fazla beklemenin bir anlamı kalmamıştır. Bütün bu gelişmeleri değerlendiren Başkanlar Kurulumuz, MESS’in metal işçilerinin haklı taleplerinin karşılamaması nedeniyle mücadelenin yükseltilmesi kararını almıştır."

 

Hibya Haber Ajansı