Bütün yatırım ve çalışmaları tam zamanında başlatıp tamamlayarak Bornovalılar için önemli imkanlar yarattıklarını söyleyen Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, göreve gelir gelmez muhtarların yollardan şikayet ettiklerini, bunun üzerine söz verip hemen asfalt üretim tesisini kurduklarını söyledi.

Bu tesisin maliyetini bir yılda karşılayıp, Bornova’nın çevresindeki 7 ilçeye de asfalt satma noktasına geldiğini belirten Başkan İduğ, görevdeki ilk yıllarında ve devamında satın alınan 147 hizmet aracı ve iş makinesi sayesinde Bornova Belediyesi’ni yıllık 400 milyon lira araç kirası ödemekten kurtardıklarını söyledi.

Bu alım sayesinde Bornova Belediyesi’nin 400 milyon liralık araçların da sahibi olduğunu söyleyen Başkan İduğ, “Bu yatırımların sağladığı tasarruflar sayesinde ilçemizde toplamda 700 hizmet verecek öğrenci yurtları çalışmalarını yürütüyoruz. İki kız öğrenci yurdundan birini tamamladık, diğerini de 15 Mart 2024’te teslim alacağız.” dedi.

 2019 yılında Bornova Belediyesi’ni araçlar konusunda kiralama modelinden satın alma modeline geçirdiklerini söyleyen Başkan İduğ, “68 araçla başlamıştık. Şu anda 147 aracımız var. Bugün kamunun en büyük yükü kiralık araçlar. Çalışan maliyeti de bütçede önemli bir yer tutuyor. Ama kiralama da bütçenin yüzde 15’ini oluşturacaktı. Personel giderinin bütçenin yüzde 65’ini oluşturduğu ortamda araçlar da kiralık olursa yatırım yapabilir misiniz, hayır. Biz kira ödemiyoruz, 350-400 milyon lira tasarruf ediyoruz. Bunun yanında 400 milyon liralık aracın da sahibiyiz. Şeffaf belediyecilik anlayışımız gereği de kamyonundan lastiğine kadar her şeyini Devlet Malzeme Ofisi’nden aldık.” dedi.

Göreve gelir gelmez muhtarlara verdikleri sözü yerine getirerek, asfalt üretim tepsisini kurduklarını söyleyen Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, “Saatte 160 ton asfalt üretiyoruz. Bornova’nın çevresindeki 7 ilçeye de asfalt satıyoruz. Tesisimiz yaklaşık 70 milyon liralık yatırım maliyetini bir yılda karşıladı ve kara geçti. Böyle olunca biz Bornova Belediyesi olarak rutin işler yapan değil, ilçemizi ileri taşıyan işler yaptık.'' diye konuştu.

Üniversite öğrencilerinin en önemli sorunun barınma olduğunun altını çizen Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, “Sosyal belediyecilik anlayışımızla yurtlarımızın inşaatını başlattık. Büyük Çarşı’daki kız öğrencimiz tamamlandı. Binasını satın alıp güçlendirme yaptığımız diğer yurt binamız da 15 Mart 2024’te teslim edilecek. Toplamda 700 öğrenciye barınma imkanı sağlayacak bir çalışmanın içindeyiz.” ifadelerini kullandı.

Bornova Belediyesi’nin ödüllü projesi Altın Bilezik aracılığıyla 21 bin kişiyi işe yönlendirdiklerini söyleyen Başkan İduğ, “112 firmanın katıldığı istihdam fuarını düzenleyerek insanlarımızın geçim dertlerine derman olduk. Kadınlarımızın evden çalışarak aylık 8-10 bin lira düzeyinde ek gelir sağlayabilecekleri ‘2 Oda 1 İş’ projemizle onlara nefes olduk. Terbay Meslek Lisesi projemizle gençlerimizi hem meslek hem iş kazandırmaya devam ediyoruz.” diye konuştu.

Bir yandan sosyal yardımları arttırırken bir yandan da 6 Şubat depreminin ardından depremzedelerin yardımına koştuklarını belirten Başkan İduğ, şöyle devam etti:

“Depremden sonra 15-20 Şubat tarihleri arasında Çin’den 4 bin 500 çadır ithal ederek bölgede çadır kentler kurduk. Çadırları alıp bölgeye göndermekle yetinmedik, çadır kentler kurup depremzedelerin burada kalırken ihtiyaç duydukları herşeyi de karşıladık. Bunun yanında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da istediği 5 bin çadırı getirip teslim ettik.” 

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, tam zamanında aldıkları yatırım kararları ve doğru satın alma yöntemlerini uygulamaları sayesinde Bornova Belediyesi'nin hem mal varlıklarını artırdıklarını hem de kasasında para olan bir belediye haline getirdiklerini söyleyen Başkan İduğ, 2024-2029 yılları için de Bornova Belediyesi'nin güçlü ekonomik altyapısıyla hayata geçirmeyi istedikleri projeleri de anlattı. 

Kızılay Mahallesi’nin kentsel dönüşümle baştan yaratılacağını, Bornova’daki 62 bin konutun yüzde 85'inin yenilenmesi için çalışacaklarını söyleyen Başkan İduğ, “İki adet açık yüzme havuzu ve çok amaçlı aktivite merkezi, tarihi Darülkurra’nın restorasyonu, Girit Anı Evi restorasyonu, aşevi, Alzheimer merkezi, gençlik merkezi, askıda protein, askıda balık gibi projeler de 2024 ve sonrası için planladığımız çalışmalardan bazıları.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı