Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün Beijing'de resmi bir ziyarette bulunan Belçika Başbakanı Alexander De Croo ile bir araya geldi.

Xi, Çin ve Belçika arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasından bu yana geçen 53 yılda, her iki tarafın çeşitli alanlarda başarılı iş birlikleri gerçekleştirdiğini hatırlattı. Xi, ekonomik küreselleşmeden yararlanan iki ülke olarak, Çin ve Belçika'nın korumacılığa karşı durarak serbest ticareti savunmada ortak çıkarları olduğunu belirtti.

Alexander De Croo'nun Çin'den ayrışma politikasına karşı çıkışını öven Xi, Belçikalı işletmelerin Çin'de yatırım yapmasını teşvik etme ve onlara uygun iş ortamı sağlama sözü verirken, Belçika'dan Çinli işletmelere adil, şeffaf ve ayrımcılık içermeyen bir iş ortamı sunmasını beklediğini ifade etti. Xi, iki ülkenin ulaşım, lojistik ve biyofarmasötikler gibi geleneksel alanlardaki iş birliğini artırmanın yanı sıra yeşil kalkınma ve dijital ekonomi gibi yeni iş birliği alanlarını genişletmesi gerektiğini vurguladı. Xi, Çin'in Belçika ile Birleşmiş Milletler dahil çok taraflı platformlarda iş birliğini artırmaya hazır olduğunu da kaydetti. 

Avrupa'yı önemli bir iş birliği ortağı olarak gördüğünü ifade eden Xi, iki tarafın, eşit, düzenli ve çok kutuplu bir dünyanın oluşması ve kapsayıcı bir ekonomik küreselleşmenin tesisi için daha sıkı iş birliği yaparak dünyanın barış, istikrar ve refahını ilerletmesi gerektiğini vurguladı.

Xi, Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığını üstlenen Belçika'nın, Çin-Avrupa ilişkilerinin yeni yılda istikrarlı bir şekilde ilerlemesi için aktif bir rol oynamasını umduğunu belirtti.

Tek Çin politikasına bağlı kaldığını vurgulayan Alexander De Croo ise, ikili ilişkilerin siyasi ve ekonomik alanlarda sürekli olarak geliştirilmesi için Çin ile içten diyalogları sürdürmeyi ve anlayışı derinleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Çin'den ayrışma politikasına karşı olduklarını yineleyen De Croo, Çinli işletmelerin Belçika'da faaliyet göstermesini memnuniyetle karşıladıklarını ve Çin ile personel değişimi ile kültürel ve beşeri iletişimi güçlendirmeyi umduklarını aktardı. Son olarak, AB dönem başkanı olarak Belçika'nın Avrupa-Çin ilişkilerinin gelişimine aktif olarak katkıda bulunacağını dile getirdi.

Hibya Haber Ajansı