Cari açığın ekonomi yönetiminin beklediği gibi azalmadığını ve döviz ihtiyacının devam ettiğini belirten Öztrak, "Cari denge iki ayın ardından Kasım’da yeniden açık vermeye başladı. Geçtiğimiz yılın ilk 11 ayında toplam cari açık 43,6 milyar dolar oldu. Bu OVP’de yılın tamamı için öngörülen 42,5 milyar dolarlık açık hedefinin üstünde." dedi.

İlk 11 ayda ekonominin asıl ihtiyacı olan iş ve istihdam yaratan doğrudan yatırım girişinin sadece 9 milyar dolar olduğunun altını çizen Öztrak, bu paranın üçte birinin yabancılara gayrimenkul satışlarından olmasının ödemeler dengesinin finansman kalitesinin de sorunlu olduğunu gösterdiğini ifade etti.

OECD verilerine göre açıklama yapan Öztrak, Türkiye’ye yapılan doğrudan yatırımların, tek kişilik rejimin uygulandığı son 5 yıllık dönemde, önceki 5 yıla göre yüzde 20 azaldığını dile getirerek "Yatırımcı ülkelerin arz güvenliği nedeniyle yatırımlarını azalttığı Çin’de, aynı dönemde doğrudan yatırımlardaki azalış ise sadece yüzde 9." açıklamasında bulundu.

Hibya Haber Ajansı