Her yıl kış aylarında solunum yolu enfeksiyonu kaynaklı semptomlarla acil servise başvuran hastaların sayısında artış gözlemlendiğini ifade eden Bakan Koca, "Bu yıl da önceki yıllara benzer şekilde acile bu şikayetlerle başvuran hastaların oranı artmış durumda. Belli bir seviyeye ulaştıktan sonra bu başvuruların sayılarının azaldığını görmekteyiz." açıklamasında bulundu.

Bakan Koca, bu hastalıkların büyük çoğunluğunun virüslerden kaynaklı olduğunun altını çizerek "Bu hastalıkların büyük bir çoğunluğu, belirtileri 3 ila 10 gün içerisinde sonlanan; ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlarla çözebileceğimiz, beraberinde dengeli beslenme ve istirahatle üstesinden gelebileceğimiz hastalıklardır. Büyük çoğunluğu virüslerden kaynaklıdır. Antibiyotik kullanımı bunların birçoğunda fayda etmez." dedi.

Baka Koca, üst solunum yolu enfeksiyonu kaynaklı şikayetlerde öncelikle başvuru yapılması gereken yerin sağlık kuruluşlarının aile hekimlikleri, işyeri hekimlikleri gibi birinci basamak sağlık kuruluşları olması gerektiğini vurguladı.

Hibya Haber Ajansı