Maldivler Devlet Başkanı Muhammed Muizzu, kısa süre önce Çin’e yaptığı ziyaret esnasında Çin Medya Grubu’na (CMG) açıklamalarda bulundu.

2023 yılının kasım ayında devlet başkanı seçildikten sonra ilk dış gezisini Çin’e yaptığını belirten Muizzu, 2024 yılında Çin’de ağırlanan ilk devlet başkanı olduğu için Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’e teşekkür etti. Muizzu, bunun iki ülke arasındaki işbirliği ilişkisini ve derin dostluğu gösterdiğine işaret etti.

Muizzu, Xi’nin liderliğinde Çin ekonomisinin hızlı büyümesinde gözle görülür başarılar elde edildiğini kaydetti.

İkili ilişkilerin kapsamlı stratejik ortaklık ilişkisi seviyesine yükseltildiğini anımsatan Muizzu, ülkesinin iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesis edildiği 1972 yılından bu yana Çin’den büyük destek gördüğünü ifade etti.

Muizzu, Çin’in 10 yıl önce Kuşak ve Yol inisiyatifini ortaya koymasından bu yana iki ülke arasındaki dayanışma ve işbirliği seviyesinin yeni bir aşamaya girdiğini kaydetti.

Çin’e yaptığı son ziyarette iki ülke arasındaki ilişkilerin kapsamlı ve stratejik ortaklık seviyesine taşındığına işaret eden Muizzu, bunun ekonomik, beşeri ve kültürel alanlarda daha yüksek düzeyde işbirliği yürütüleceğinin de işareti olduğunu söyledi.

Muizzu, “Maldivler, Kuşak ve Yol girişimine ilk katılan ülkelerden ve girişimden ilk yararlanan ülkelerden biri. Doğal koşullarından dolayı Maldivler’in adaları arasında ne demir yolu ne kara yolu ne de denizaşırı köprü bulunuyordu. Yerliler bir adadan diğer bir adaya ancak kayık veya uçakla ulaşabilirdi. 9 Temmuz 2018 tarihinde Çin’in yardımıyla Çin-Maldivler Dostluk Köprüsü hizmete girdi. Başkent Male ile havalimanının bulunduğu ada, köprüyle birbirine bağlandı.” dedi.

Hibya Haber Ajansı