The Wall Street Journal anketini yorumlayan uzmanlara göre anketten çıkarılan "iyi haber" resesyon olasılığının "keskin bir şekilde düşmüş olması" ancak, "kötü haber" ise, bu durumun pek çok insan için "bir resesyon gibi hissedilecek" olması.

The Wall Street Journal'ın anketine katılan iş dünyası ve akademisyen ekonomistler, Ekim ayındaki ankette, önümüzdeki yıl için yüzde 48 olan resesyon olasılığını, son ankette yüzde 39'a düşürdü.

ABD Dallas/Teksas merkezli Comerica Bank'ın baş ekonomisti Bill Adams, "Faiz oranlarının düşme eğiliminde olması, benzin fiyatlarının geçen yıla göre gerilemesi ve gelirlerin enflasyondan daha hızlı artması nedeniyle önümüzdeki yıl bir durgunluk yaşanması, 2023'ün başında göründüğünden daha az olası görünüyor" dedi.

Ankete katılan ekonomistler, ortalama olarak ekonominin 2024'te sadece yüzde 1,0 büyümesini bekliyor, bu da normal uzun dönem oranının yaklaşık yarısı ve 2023'teki tahmini yüzde 2,6'dan önemli bir yavaşlama olacak anlamını taşıyor.

Georgia State Üniversitesi'nde ekonomist olan Rajeev Dhawan, "Bu bir durgunluktan çok, büyümenin durması anlamına geliyor" dedi.

Anket sonuçları, Amerikalı işverenlerin 2024 yılında da istihdam yaratmaya devam edeceklerini, ancak bunun, son yıllara kıyasla çok daha yavaş bir hızda olacağını da gösteriyor. Ekonomistler, bu yıl bordro artışlarının ayda ortalama 64.000 olmasını bekliyor; bu rakam 2023'teki 225.000'lik ortalamanın üçte birinden az ve 2022'deki 399.000'in çok altında kalıyor.   

İstihdam artışının, işgücü artışının altında kalması nedeniyle ekonomistler, ABD'de Aralık 2023'te yüzde 3,7 olan işsizlik oranının Haziran'da yüzde 4,1'e, yılsonunda ise yüzde 4,3'e yükselmesini bekliyor. Bu oran tarihsel olarak düşük olsa da, işsizlik oranındaki 0,6 puanlık artış, geçen Aralık ayına kıyasla yıl sonunda net bir milyon daha fazla Amerikalı'nın işsiz kalacağı anlamına geliyor.

Ekonomistlere göre, büyüyen bir ekonominin hala birçok kişiye durgunluk gibi gelmesinin bir nedeni de, sektörler arasındaki performans dağılımının geniş olmasıdır. Ekonomistler, ekonominin iniş ve çıkışlarına en duyarlı olan konjonktürel sektörlerin, genel bir ekonomik daralma olmasa bile 2024 yılında zorlanacağını söylüyor.

Nationwide Mutual'ın baş ekonomisti Kathy Bostjancic, "Ekonominin döngüsel sektörleri istihdam üzerindeki dizginleri çekiyor; şirketlerin fiyatlandırma gücünü kaybettikçe dizginleri daha da sıkılaştırmasını bekliyoruz" dedi.

Hibya Haber Ajansı