Çin Başbakanı Li Qiang, dün İsviçre'ye ulaştı ve resmi ziyarete başladı.

Li Qiang, Zürih'ten İsviçre'nin başkenti Bern'e giden özel bir trende İsviçre Konfederasyonu Başkanı Viola Amherd ile bir araya geldi.

Li Qiang, İsviçre'nin Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıyan ilk Batılı ülkelerden biri olduğunu ve iki ülkenin uzun bir dostluk ve iş birliği geçmişine sahip olduğunu hatırlattı. Çin'in yüksek nitelikli kalkınmayı ve Çin tarzı modernleşmeyi kapsamlı bir şekilde pekiştirdiğini belirten Li, Çin'in İsviçre ile temas ve karşılıklı anlayışı güçlendirmeye, çeşitli alanlarda karşılıklı yarar sağlayan iş birliğini derinleştirmeye ve daha pratik sonuçlar elde etmeye istekli olduğunu ifade etti.

Li, 2025 yılında  iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 75. yıldönümü vesilesiyle Çin'in, yerel ve kültürel değişimleri genişleterek iki ülke halklarının dostane duygularını ve Çin ile İsviçre arasındaki dostluğu daha da geliştireceğini dile getirdi. Li ayrıca, Çin'in dışa açılan kapısının daha da genişleyeceğini belirtti ve İsviçreli şirketleri Çin'e yatırım yapmaya davet etti.

Viola Amherd, Li Qiang'ın İsviçre ziyaretini memnuniyetle karşıladı ve Li Qiang'a İsviçre'nin ulusal koşullarını ve yol boyunca eyaletlerin yerel koşullarını tanıttı. Amherd, İsviçre ve Çin halklarının birbirlerine karşı dostane duygular beslediğini ve iki tarafın uzun süreli ve verimli bir iş birliği geçmişine sahip olduğunu söyledi. İsviçreli şirketlerin Çin'de iyi sonuçlar elde ettiklerini ve Çin pazarına daha fazla girmeye istekli olduklarını belirtti. Amherd, İsviçre'nin kültürel değişimleri güçlendirmek ve iki halk arasındaki karşılıklı anlayış ve dostluğu daha da geliştirmek için Çin ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

İki taraf, bilim ve teknolojide inovasyon, yeşil kalkınma, kültür ve turizm ile kış sporları konularında görüş alışverişinde bulunarak ilgili alanlarda iş birliğini geliştirme konusunda mutabık kaldı.

Li Qiang, Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Klaus Schwab, İsviçre Konfederasyonu Başkanı Viola Amherd ve İrlanda Başbakanı Leo Varadkar'ın davetleri üzerine 14-17 Ocak tarihleri arasında Dünya Ekonomik Forumu'nun 2024 Yıllık Toplantısı'na katılıyor ve İsviçre ile İrlanda'ya resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Hibya Haber Ajansı