2023’ün büyük bölümünde Bitcoin fiyatı neredeyse yatay bir çizgide ilerlerken son çeyrekte yüzde 57’lik bir yükselişin ardından yeni yılın ilk üç günü de dahil edildiğinde toplamda yüzde 155’lik bir artış kaydetmiş oldu. Ardından ise Bitcoin’in 15. doğum günü olan 3 Ocak’ta ise yüzde 11 oranında düşüş gerçekleşti.

Uzun süredir onay bekleyen Bitcoin spot ETF’lerinin belki de hiçbir zaman onaylanmayacağını belirten bir raporun yayımlanmasının ardından hem uzun hem de kısa pozisyonlarda milyarlarca dolarlık likidasyonlarla birlikte açık pozisyonlarda da tasfiyeler gerçekleşti. Bu tür gelişmeler her zaman can sıkıcı olmakla birlikte sağlıklı ve tamamen öngörülebilir bir durumdur.

Zincir üzerindeki ölçümler de enteresan bir tablo ortaya koyuyor. Bitcoin fiyatı açısından pek de dikkat çekmeyen bir gün olan 27 Aralık’ta CDD’lerde (Hareketsiz kalan BTC’lerin harcanma miktarı) görülen büyük artış muhtemelen uzun vadeli BTC yatırımcılarının uzun süredir beklenen Bitcoin spot ETF’ine ilişkin kritik önemdeki düzenleyici kararlar öncesinde, stratejik pozisyon aldıklarını gösteriyor. Bitfinex Alpha 2024’e Bakış raporunda da ifade edildiği gibi, piyasanın 44-45.000 dolar direnç seviyesinden olası geri çekilmelere ve olası düzenleyici gelişmelere karşı oldukça kırılgan ve aşırı duyarlı kalmaya devam ettiği görülüyor.

Visa’dan Web3 tabanlı bir sadakat ödül sistemi

Yeni yıl, haberler açısından da birtakım olumlu gelişmelerle beraber başladı. Bunlardan en önemlisi, düzenleyici kurumlardan onaylı spot Bitcoin ETF ürünü piyasaya çıkarmak üzere pozisyon almak için yarışan bazı büyük varlık yöneticilerinin ETF hazırlıklarına başlamaları oldu. Dünyanın en büyük kredi ve banka kartı şirketlerinden biri olan Visa, müşterilerinin gerek sanal gerekse fiziksel alışveriş deneyimlerinde kullanılabileceği tokenize biletler ve sadakat tokenları gibi dijital varlıkları biriktirmelerine olanak tanıyan Web3 tabanlı bir sadakat ödül sistemini tanıttı.

Kripto borç verme platformlarından olan ve sorunlarla boğuşan Celsius, alacaklılarına ödeme yapmak üzere Ether cinsinden varlıklarını stake havuzundan çekip likiditeye çevirdiğini duyurdu. Bu arada, İspanya Merkez Bankası, finans ve teknoloji sektörlerinden katılımcıları davet ederek, toptan satış ödemelerinde kullanılan merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC) fon transferi ve finansal varlıkların takibi ve tesliminde nasıl kullanılabileceğini araştırmak için bir test programı başlattığını duyurdu.

Hibya Haber Ajansı