Dicle Elektrik, Diyarbakır’ın Hani ilçesine bağlı Gürbüz Mahallesi’nde yaşanan kayıp-kaçak sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu. Toplam 14 trafosu bulunan mahallede, 800 haneye hizmet verebilecek bir trafonun 154 hanenin aşırı kaçak tüketimi nedeniyle arızalanması ve ortaya çıkan engellemeler sebebiyle birkaç gündür elektrik enerjisi sağlanamadığı bildirildi. Yüzde 89 kaçak tüketim bulunan mahallede kaçak elektrik kontrolüne bir türlü izin verilmemesinin hizmetin sürdürülebilirliğini aksattığını bildirdi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan altı ilde kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli elektrik dağıtımı anlayışıyla elektrik dağıtımı hizmeti veren Dicle Elektrik, kaçak elektrik tüketimiyle mücadelesini sürdürüyor. Dağıtım şirketinin hizmet bölgesinde hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte, kaçak elektrik kullanımında ciddi bir artış gözlendi. Söz konusu kaçak elektrik kullanım oranının %90'lara vardığını belirten Dicle Elektrik, bu durumun trafoların aşırı yüklenmeye bağlı olarak yer yer arızalanmasına yol açtığını açıkladı.

Kaçak elektrik kullanımı %89’a ulaştı

Dicle Elektrik tarafından yapılan açıklamada Diyarbakır'ın Hani ilçesine bağlı Gürbüz Mahallesi'nde de benzer bir şekilde trafo arızası meydana geldiği vurgulandı. Söz konusu bölgede kaçak elektrik kullanımının %89’a ulaştığı ve trafonun aşırı yüklenme sonucu arızalandığı bildirildi. 800 haneye elektrik sağlama kapasitesine sahip bu trafonun, mahalledeki 154 hanenin kaçak tüketimine dayanamadığı ve kaçak elektrik kontrolüne izin verilmemesi nedeniyle trafonun değiştirilemediği kaydedildi.

3 kez denendi, mahalleye girilemedi

Dicle Elektrik, konuyla ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirmek üzere yaptığı açıklamada, Gürbüz Mahallesi’nde yaşanan sorunun kaçak elektrik tüketimine bağlı olarak gerçekleştiğini bildirdi. Yapılan açıklamada, söz konusu mahallede, Hani ilçe merkezinden 10 kat daha fazla kaçak kullanım olduğuna dikkat çekilirken kaçak kontrolüne izin verilmemesi nedeniyle yapılması gereken hizmetin yapılamadığı ifade edildi. Dicle Elektrik yetkililerinin yaptıkları açıklamada “Diyarbakır’ın Hani ilçesine bağlı Gürbüz mahallesinde toplam 14 trafomuz ve buradan elektrik alan 1.274 abonemiz bulunmuyor. Kısa süre önce 400 KVA gücündeki bir trafomuz aşırı yüklenme nedeniyle arızalanarak devre dışı kaldı. Yaptığımız incelemede, normal şartlarda 800 haneye yetecek güçteki bahse konu trafodan 154 konutun elektrik aldığı ancak bu trafonun %95’e ulaşan kaçak tüketim sebebiyle arızalandığı belirlendi. Buradaki trafoyu değiştirmek için 3 kez mahalleye giderek kaçak kontrolü yapmak, ardından trafoyu yenilemek istediğimizi ilettik. Ancak mahalleye girişimiz ve çalışmalarımız engellendi. Hizmetin devamı ve oluşan arızanın düzeltilebilmesi için mahallede çalışması yapılabilmesi gerekiyor.” dedi.

 

Tüketimi de kaçağı da ilçeden çok

Gürbüz Mahallesi’ndeki tüketimin, kaçak kullanım nedeniyle Hani ilçe merkezinden de fazla olduğu belirlendi. Dağıtım şirketinden yapılan açıklamaya göre Hani ilçe merkezinde 3.500 abone yıllık 9 milyon 800 bin kWh elektrik tüketirken, buraya bağlı kırsal Gürbüz Mahallesi’nde 1.274 abone tarafından 12 milyon 500 bin kWh elektrik tüketiliyor. Ayrıca ilçe merkezinde kaçak elektrik tüketimi %8.6 düzeyindeyken bu mahalledeki kaçak tüketim %89 düzeyinde bulunuyor. Bu da merkezden 10 kattan daha fala kaçak elektrik tüketildiği anlamına geliyor.