ALARK… Bağlı Ortaklığı Alarko Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından; ana faaliyet konusu tarım ve seracılık olan Sanrose Tarım Sanayi Ticaret Anonim Şirketi'nin toplam sermayesinin %25'ine denk gelen 15.000,00 TL nominal değerli 600 adet hissesinin belirlenen kapanış şartlarının yerine getirilmesi koşuluyla 5.000.000,00 USD karşılığı Türk Lirası bedelle satın alınmasını öngören hisse devir sözleşmesinin 08.01.2024 tarihinde imzalandığı, hisse devir sözleşmesi uyarınca, hisse devir bedelinin kapanış tarihinde birtakım düzeltmelere tabi tutulacağı ve nihai devir bedelinin kesinleştiğinde duyurulacağı daha önceden kamuoyuna duyurulmuştu. Hisse devir sözleşmesi uyarınca yapılan düzeltmeler neticesinde nihai devir bedelinin 4.645.180,00 USD karşılığı Türk Lirası olarak belirlenmesine, avans olarak ödenmiş olan 1.500.000,00 USD karşılığı Türk Lirası bedelin nihai devir bedelinden mahsup edilmesine karar verilmiştir. Bu doğrultuda, Sanrose Tarım Sanayi Ticaret Anonim Şirketi'nin toplam sermayesinin %25'ine denk gelen 15.000,00 TL nominal değerli 600 adet hisse 15.01.2024 tarihi itibarıyla Bağlı Ortaklığı Alarko Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından devralınmıştır.

ATAKP… 2024 yılı ihracat projeksiyonlarının netleşmemesi nedeniyle Halka arz dönemi Fiyat Tespit Raporunda ihracat gelirleri dahil edilmemişti. Güncel gelişmeler ışığında şirket, yurtdışı satış faaliyetleri kapsamında 2024 yılının ilk dondurulmuş patates sevkiyatını 551 Ton olarak gerçekleştirmiştir. Küresel koşullar ve yasal düzenlemeler paralelinde oluşturulan 2024 yılı ihracat hedefleri 2 döneme ayrılmıştır: 1. Yılın ilk 4 ayı, Nisan 2024 sonuna kadar; 5500 ton üzerinde ihracat hedeflenmektedir. 2. Mayıs - Aralık 2024 dönemi için yasal düzenelemler ve talep dinamikleri doğrultusunda hedef ihracat miktarı belirlenecektir. Fiyat Tespit Raporu'nda belirtildiği üzere, HSR Çin, Üçüncü Taraflar, Fasdat ve diğer satışlardan oluşan toplam satış projeksiyonlarına yönelik önemli etkilerin meydana gelmesi durumunda, bu gelişmeler ayrıca kamuoyuna duyurulacaktır.

AVPGY…Yönetim Kurulunun 15.01.2024 tarihinde yapılan toplantısında; Artaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. mülkiyetinde bulunan ve İnvest Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş.'nin 15.01.2024 tarihli Değerleme Raporları ile KDV hariç toplam piyasa değeri 478.490.000 TL olarak takdir edilen İstanbul İli, Küçükçekmece İlçesi, Halkalı Mahallesi 842 ada, 58 nolu parsel üzerinde kayıtlı 285-287-288-294-295-296 nolu bağımsız bölümler ile 842 ada 60 nolu parsel üzerinde kayıtlı bulunan üç katlı betonarme işyeri ve arsasının Şirketimizin mevcut yatırım stratejisi kapsamında portföy yapımızı güçlendirmek ve düzenli kira getirisi elde etmek amacıyla 478.490.000 TL + KDV bedel üzerinden satın alınmasına ve bedelin peşin olarak ödenmesine karar verilmiştir. Tapu işlemlerinin tamamlanmasını müteakip kamuya duyuru yapılacaktır.

BANVT…Şirketin dolaylı hakim ortağı BRF S.A.'nın pay sahibi Marfrig Global Foods S.A., satın aldığı paylar uyarınca BRF S.A.'nın %50,06 oranında pay sahibi olmuştur. Söz konusu satın alma işlemleri neticesinde, Şirketin dolaylı pay sahibi olan Marfrig Global Foods S.A.'nın Şirketteki dolaylı iştirak oranı %27,54 oranına yükselmiştir. Bu doğrultuda, Türk Ticaret Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca Şirketin bir şirketler topluluğu üyesi olması ve Şirketin ortaklık yapısında gerçekleşen söz konusu değişiklik neticesinde Türk Ticaret Kanunu'nun 198/1 hükmünde yer alan ortaklık yapısındaki değişiklik eşiklerinin aşılmasına istinaden gerekli bildirimler yapılacaktır.

DARDL… %100 oranda hisselerine sahip bulunduğu ve tam konsolidasyon olarak mali bilgileri şirketin mali tablolarında konsolide edilen satış ve dağıtım şirketi Dardanel Dağıtım A.Ş., Milli Savunma Bakanlığı'nın düzenlediği konserve ve hazır yemek ihalesinde toplam bedeli 513,7 milyon TL tutarlı (ihale verenin talebi ile % 20 oranda artabilecektir.) ihale kazanmıştır.

KAREL… Beş ana iş kolundan, toplam cironun yüzde 25'ini teşkil eden Elektronik Kart ve Otomotiv iş kollarına ait üretime 14.01.2024'te yaşanan yangın nedeniyle ara verilmiştir. Yangın sonrası temizlik ve bakım çalışmalarına 16.01.2024'ten itibaren başlanılacak olup sigorta ve ekspertiz çalışmalarına başlanmıştır. Üretimine ara verilen müşterilere ait mevcut siparişler için görüşmeler devam etmekte olup, bu bölümlerle ilgili gelişmeler kamuoyuyla paylaşılmaya devam edilecektir.

MEGMT… Şirketin, ABD'ye gerçekleştirdiği ihracat bazlı satışları ile müşteri sayı ve çeşitliliğini artırıp geliştirmek amacıyla, ABD'nin Connecticut eyaletinde ilk etapta satış ve pazarlama faaliyeti göstermek üzere, %100 bağlı ortaklığı olacak şekilde, 12 Ocak 2024 tarih ve 03 sayılı Yönetim Kurulu kararıyla Şirket kurulmasına karar vermiştir.Kurulacak şirket ile ABD pazarında lokal bir şirket olarak süreklilik sağlayıp, oradaki satışların ve faaliyetlerimizin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.ABD'de kurulacak şirketin ile başlangıçta satış ve pazarlama faaliyetleri için depo /depolar kiralayıp, ardından ABD'de yapılan satışlarımızın bu yeni şirket üzerinden yapılması planlanmaktadır.Başlangıçta Satış ve Pazarlama faaliyeti gösterecek olan Şirketin, ilerleyen dönemde ise üretim tesisleri kurup, organik büyüme bağlamında yeni yatırım fırsatlarını değerlendirmek üzere çalışmalar yapması, ABD ve çevre ülkelere yapacağı satışlarda, ilgili ürünleri bu üretim tesisinde üretmesi planlanmaktadır.

MMCAS… Şirketin %100 hissedarı olduğu ALPEFE İthalat İhracat Ticaret Anonim Şirketi ünvanlı, 1.000.000 TL (Bir Milyon Türk Lirası) sermayeli şirket kurulmuş olup 15.01.2024 tarihinde İstanbul Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından tescil edilmiş, tescile ilişkin ilan 15.01.2024 tarih ve 11000 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nde yayınlanmıştır.

OZKGY… İstanbul ili Maltepe ilçesi Cevizli Mahallesinde inşa edilecek projeye ilişkin olarak, 22.02.2023 tarihinde imzalanan Düzenleme Şeklinde Taşınmaz Satış Vaadi ve Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi kapsamında, 16228 Ada 29 Parselin tapusu Arsa Sahipleri'nden devir alınmıştır.

SAHOL...CIMSA... Yönetim Kurulunun 24 Mayıs 2023 tarihli kararı doğrultusunda bağlı ortaklığı Exsa Export Sanayi Mamulleri Satış ve Araştırma A.Ş. (Exsa)'nin tüm aktif ve pasifleri ile birlikte bir kül halinde Şirket tarafından devralınması suretiyle Şirket bünyesinde gerçekleştirilen birleşme işlemi 15 Ocak 2024 tarihli tescil işlemiyle birlikte tamamlanmıştır.Söz konusu tescil işlemiyle birlikte anılan tarih itibarıyla Exsa tasfiyesiz infisah etmiş ve birleşme işlemi hukuken geçerlilik kazanmıştır. Böylelikle, Exsa'nın finansal varlıkları ile Temsa Skoda Sabancı Ulaşım Araçları A.Ş.'nin %50 sermaye payı, Temsa Motorlu Araçlar Pazarlama ve Dağıtım A.Ş.'nin %100 sermaye payı ile Exsa Gayrimenkul Proje Geliştirme A.Ş.'nin %100 sermaye payı Şirket mülkiyetine geçmiş bulunmaktadır.Birleşme neticesinde, Şirketçe 59.972.038,18 TL nominal değerde sermaye artırımı gerçekleştirilmiş olup, bu suretle ihraç olunacak paylar Sermaye Piyasası Kurulu nezdinde gerekli olan yasal süreçlerin tamamlanmasını takiben Exsa'nın Şirketimiz dışındaki diğer ortaklarına tahsis edilecektir. SISE… Yönetim Kurulu'nun 15.01.2024 tarihli toplantısında, Mersin Soda Külü tesisinde, 175 bin ton/yıl ağır soda külü kapasite artışı yatırımının gerçekleştirmesine karar verilmiştir. Bu yatırım ile; Şişecam'ın cam faaliyet alanında devam eden Tarsus merkezli düzcam ve buzlu cam yatırımlarının tamamlanmasıyla hızla artacak soda külü ihtiyacının iç kaynaklardan karşılanması yoluyla hammadde tedariğinin uzun dönemde güvence altına alınmasının yanı sıra soda külü faaliyet alanındaki rekabetçi konumun daha da güçlendirilmesi ve ihracat pazarlarındaki mevcut altyapının korunması hedeflenmektedir. Halihazırda 1,5 Milyon ton/yıl soda üretim kapasitesine sahip Mersin Soda Külü tesisi dahil, Şişecam'ın dünya çapındaki toplam soda külü üretim kapasitesi 5 Milyon ton/yıl'dır. Söz konusu, işletme sermayesi dahil yatırım bedeli yaklaşık 125,3 Milyon USD olarak öngörülen ve 2026 yılı içerisinde devreye alınması hedeflenen kapasite artışıyla, Şişecam'ın Türkiye'de kurulu soda külü üretim kapasitesinin 1,7 Milyon tona ulaşması beklenmektedir.

SISE… Şirketin %100 iştiraki olan Şişecam Investment B.V. ile Icron Teknoloji Bilişim A.Ş. arasında 23.10.2023 tarihinde imzalan Sermaye Artırımına İştirak Yolu ile Pay Alım Sözleşmesi uyarınca ve 21.12.2023 tarihli Rekabet Kurulu izni doğrultusunda, ICRON'un %3 oranındaki payı, mevcut ortaklarından hisseleri oranında, 3 milyon USD nakit ödeme karşılığında 15.01.2024'te, Şişecam Investment B.V. tarafından satın alınmıştır.Bahse konu hisse alımı ile eşzamanlı olarak gerçekleştirilen 15.01.2024 tarihli Kapanış Genel Kurul toplantısında alınan karar doğrultusunda, ICRON'un sermayesi, yalnızca Şişecam Investment B.V. tarafından 5 milyon USD karşılığında iştirak edilerek, artırılacak olup sermaye artırımını takiben Şişecam Investment B.V.'nin ICRON'daki payı %15,66'ya yükselecektir. Söz konusu sermaye artırımı ve esas sözleşme değişikliğine ilişkin ticaret sicili tescil süreci tamamlandığında, ilgili mevzuat çerçevesinde kamuoyuyla paylaşılacaktır.ICRON yatırımına ilişkin olarak 23.10.2023 tarihinde yapılan ilk özel durum açıklamasında yer verildiği üzere, Icron Teknoloji Bilişim A.Ş. ile akdedilen sözleşme ilerleyen dönemde Sisecam Investment B.V'nin ICRON'daki toplam payının kademeli olarak %49'a kadar yükseltilmesine olanak tanıyacak, satın alım opsiyon hakkını da içermektedir.

PEGYO… 24.03.2023 tarihinde yapılan özel durum açıklamasında kamuoyuna açıklanan; Denizli ilinde bulunan ve portföyünde önemli bir ağırlığa olan Sümerpark AVM'nin çatısı üzerine yapılması planlanan 3069 kWp kapasiteli Güneş Enerji Santrali (GES) projesinde inşaat, montaj ve bağlantı anlaşmaları tamamlanmıştır.GES projesinin son aşamasında, geçici kabul işlemleri için bugün itibariyle başvurusu yapılmış olup gerekli izinler beklenmektedir.Gerekli izinlerin alınmasının ardından GES projesinin devreye alınarak elektrik üretimine başlaması ile birlikte gerekli bilgilendirme ve açıklamalar kamuoyuna ayrıca yapılacaktır.

RAYSG… Şirketin 2023 yılı Ocak-Aralık aylarını kapsayan döneme ait denetimden geçmemiş tahmini prim üretimi 12.815.129.659.-TL dir. Prim üretiminde bir önceki yılın aynı dönemine göre % 108,42 oranında artış meydana gelmiştir.

ULUSE… Şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde anlaşma sağlanamamıştır.Türk Metal Sendikası tarafından fabrikalar için uygulama tarihi sonradan belirlenmek üzere Grev Kararı alındığı taraflara tebliğ edilmiştir.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı