Bugün Ne Bekliyoruz? Asya hisse senedi piyasalarında bu sabah satıcılı bir seyir hâkim. Japonya endeksleri beklenenden yüksek gelen ÜFE’nin ardından ralliye ara verdi; Nikkei225 Endeksi Endeksi %0,65, Topix Endeksi %0,70 düştü. ÜFE aralıkta aylık bazda sabit kalma beklentisine karşın %0,3 artarken yıllık bazda %0,3 düşüş beklentisine karşın sabit kaldı. Japonya endeksleri aralık sonuna doğru başlayan rallide 90’ların başından beri görülmeyen seviyeleri gördü. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,74, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,78 düştü. Bu sabah Asya’daki kayıplara öncülük eden Hong Kong Hang Seng Endeksi %2,27 düştü. Güney Kore Kospi Endeksi %0,99, Kosdaq Bileşik Endeksi %0,54 geriledi. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %1,46 düştü. ABD’de uzun hafta sonu tatilinin ardından vadeli kontratlar haftaya satıcılı bir başlangıcı işaret ediyor. Avrupa piyasaları da düşüşle açılmaya hazırlanıyorlar.

 

Almanya TÜFE verileri

Küresel takvimde bugün Almanya’nın nihai aralık TÜFE verileri takip edilecek. Öncü verilere göre TÜFE aralıkta aylık %0,1, yıllık %3,7 artmıştı. Almanya’da yıllık TÜFE artışı Ekim 2022’de %10,4 ile zirve görmesinden beri kademeli olarak geriliyor.

 

Almanya ve Euro Bölgesi’nde ZEW ekonomik güven endeksi

Bugün, Almanya ve Euro Bölgesi’nde ocak ayı ZEW ekonomik güven endeksleri açıklanacak. Hem Almanya’da hem de Euro Bölgesi’nde son üç aydır yükselen endeksin ocakta bir miktar gerilemesi ancak altı aylık ekonomik görünüme ilişkin beklentilerin iyimser kaldığını işaret etmesi bekleniyor.

Empire State imalat endeksi

ABD’de New York Fed’in ocak ayı Empire State İmalat Endeksi takip edilebilir. Ocak ayında imalat sektörü genel işletme koşullarının bir miktar bozulduğunu göstermesi beklenen endeks, aralıkta ağustostan beri en negatif değeri almıştı.

 

Davos Zirvesi

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) İsviçre’nin Davos kasabasında dün başlayan zirvesi hafta boyunca devam edecek. Zirvenin piyasalara önemli bir etkisinin olması beklenmemektedir.

 

Türkiye’de tarım ÜFE

Yurt içinde TÜİK aralık tarım ÜFE rakamlarını açıklayacak. Tarım ÜFE kasımda aylık %0,95 azalırken yıllık %50,47 artmıştı. Tarım ÜFE yıllık bazda Aralık 2021’den (%36,39) beri en düşük artışını gerçekleştirdi. Kasımda Nisan 2023’ten beri ilk kez aylık bazda gerileme olmuştu. Tarım ÜFE arka arkaya iki aydır bir önceki aya göre geriliyor

 

Kabine toplantısı

Bugün TSİ 14.00’te Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yeni yılın ilk kabine toplantısı yapılacak. Gündemde Kuzey Irak ve Suriye'ye yönelik operasyonlar ile emekli maaşlarında yapılacak düzenleme olacağı belirtiliyor.

 

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Haftanın ilk işlem gününde Avrupa hisse endeksleri negatif bir görünüm ortaya koydu. DAX Endeksi %0,49, FTSE 100 Endeksi %0,39 ve CAC 40 Endeksi %0,72 düştü. ABD tarafında ise Martin Luther King Günü tatili nedeniyle spot piyasalarda işlem gerçekleşmedi. Dolar Endeksi (DXY) 102,6 puanda ve EUR/USD paritesi 1,09’da stabil kaldı. Kıymetli madenlerden ons altın %0,3 değerlenerek 2.055USD’ye yükseldi. Emtia grubundan Brent petrol %0,24 düşüşle varil başına 78USD’den alıcı buldu. (TSİ 21:30) Eurostat, Euro Bölgesi’nin kasım ayı sanayi üretimi rakamlarını açıkladı. Bölge’nin sanayi üretimi aylık bazda %0,3 ve yıllık %6,8 düştü. Piyasa beklentisi üretimdeki yıllık düşüşün %6,4 olacağı yönündeydi.

 

BIST 100 Endeksi dün 7.979-8.094 puan aralığında sınırlı değişti. Gösterge endeks günü %0,72 artışla 8.044 puandan tamamladı. Böylece Endeks aralık ayı başından bu yana ilk defa 8.000 puan üzerinde günlük kapanış yaptı. Endeks’in işlem hacmi ise 92,96mlr TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında yatay satıcılı fiyatlamalar hâkim oldu. Ancak USD/TRY kuru 30 TL’nin üzerinde kalmaya devam etti. Gram altın da 1.980 TL civarında alıcı buldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı aralık ayına ilişkin merkezi yönetim bütçe istatistiklerini yayımladı. Merkezi yönetim bütçe dengesi aralıkta 842,5mlr TL ile rekor düzeyde açık verdi. Böylece bütçe, 2023 yılında 1,37trln TL açık verdi. Orta Vadeli Program’daki (OVP) GSYH projeksiyonlarına göre bakıldığında 2023’te bütçe açığının milli gelire oranı %5,4 olarak kaydedildi. Böylelikle bütçe açığının milli gelire oranı 2003’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Kaynak Piramit Menkul

Hibya Haber Ajansı