Haftanın ilk işlem gününde BIST100'de %0,7'lik yükseliş kaydedildi. İşlem hacmi 93 milyar TL son 1 aylık ortalamanın (80 milyar TL) üzerinde gerçekleşmeye devam ederken, 70 hisse günü pozitif bölgede sonlardı. Bankacılığın negatif ayrıştığı (%-1,5) ortamda; sigorta, turizm ve metal eşya sektörleri ön plana çıktı. Hisse bazında bakıldığında KCHOL, TCELL ve FROTO endekse en fazla destek veren hisseler oldu. Diğer taraftan, dün global merkez bankaları yetkililerinin faiz indirimini henüz erken bulduklarına yönelik açıklamaları takip edildi.  Bu ortamda, Avrupa'da piyasalar ekside kapattı. Bu sabaha baktığımızda, jeopolitik risklerin gündemde kaldığı ortamda Dolar'da yükseliş gözleniyor. Piyasalar tarafında ise negatif bir görüntü var. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksindeki geri çekilme %1,4 civarında. Bununla birlikte, ABD ve Avrupa vadelileri negatif. BIST100'ün ise güne yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. ABD'de bugün New York Fed Sanayi endeksi izlenecek. Almanya'da ise TÜFE ve Zew Beklenti endeksi açıklanacak veriler arasında. Ek olarak, ABD'de bugün Goldman Sachs ve Morgan Stanley'in finansal sonuçları takip edilecek. Son olarak, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı'na başkanlık edecek.
 


 


MAKROEKONOMİ


Avrupa tarafında, Almanya ekonomisi 2023 yılı genelinde beklentilerle uyumlu olarak %0,3 oranında daralma ile 2020 yılındaki pandemiden bu yana ilk kez daralma kaydetti. Söz konusu daralmada, geçen yıl zayıflayan küresel büyümenin yanında, ülkede yüksek seyreden enflasyon ve artan faiz oranlarıyla sıkılaşan finansal koşulların talebi azaltması etkili oldu.

  • Çeyreklik bazda ise Almaya ekonomisi geçen yılın dördüncü çeyreğinde %0,3 oranında daralma kaydederken, üçüncü çeyreğinde ise %0,1 oranında daralmadan %0 seviyesi ile durağan seyre revize edildi ve böylece resesyona girmekten az farkla kurtulmuş oldu. Almanya ekonomisi 2022 yılında ise arz sorunları, enerji krizi ve Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz etkilerine karşın %1,8 oranında büyüme kaydetmişti.

Euro Bölgesi'nde kasım ayına ilişkin sanayi üretimi, aylık bazda beklentilerle uyumlu olarak %0,3 oranında gerileyerek aralıksız düşüşünü üçüncü aya taşıdı, yıllık bazda ise kasımda düşüş hızı %6,6'dan %6,8 seviyesine geldi ve böylece son dokuz ayda daralmayı sürdürdü.

Yurt içinde ise, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından aralık ayı Merkezi Yönetim bütçe dengesi verisi yayınlandı. Bütçe dengesi, aylık bazda aralıkta 842,5 milyar TL seviyesinde belirgin açık verdi, söz konusu aylık açık tarihi yüksek seviyede kaydedildi, kasımda ise aylık bazda 75,6 milyar TL seviyesinde fazla verilmişti. Aylık bazda bütçe açığında ikinci en yüksek seviye ise geçen yıl haziranda 219,6 milyar TL açık ile kaydedilmişti.

  • Detaylara bakıldığında, aylık bazda aralıkta oldukça yüksek açık verilmesinde, bütçe giderlerinin aylık %107,5 oranındaki artışla (faiz giderlerinde aylık %55,3 düşüşe karşın faiz hariç giderlerde %134,2 artışla) 1,39 trilyon TL'ye yükselmesinin yanında, bütçe gelirlerinin ise aylık %26,4 oranında düşüş (özellikle vergi gelirlerinde aylık %34 düşüş) kaydetmesiyle 549,9 milyar TL'ye gerilemesi belirleyici oldu.
  • 12 aylık kümülatif bütçe açığı ise, aralık itibarıyla 2023 yılı genelinde 654,6 milyar TL'den 1,375 trilyon TL'ye yükselirken, bütçe açığı/GSYH oranı da %2,9 seviyesinden %6,1 seviyesine yükseldi. (GSYH için 2023 yılı 3. çeyrek kümülatif verileri baz alındı).

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında, 
 
ABD tarafında, imalat sanayinin gidişatına ilişkin sinyal verecek olan New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi ocak ayı verisi TSİ 16.30'da izlenecek. Endeks, aralık ayında 9,1'den -14,5 seviyesine gerileyerek yeniden daralma bölgesine geçmişti ve böylece son dört ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti, beklentiler ise, endeksin aralıkta gerilemekle birlikte büyüme bölgesindeki seyrini sürdürmesi yönündeydi. Endeksin ocakta ise -5 seviyesine toparlanmakla birlikte daralma bölgesindeki seyrini sürdürmesi bekleniyor.

Avrupa tarafında ise, TSİ 10'da Almanya'da aralık ayı nihai TÜFE verileri izlenecek. Almanya'da manşet TÜFE, aylık bazda kasımda %0,4 oranında düşüşün ardından aralıkta öncü verilere göre %0,1 oranında artış sergilemişti. Yıllık bazda ise kasımda gerilediği Haziran 2021'den bu yana en düşük seviye olan %3,2'den aralıkta %3,7 seviyesine yükselmişti, söz konusu yükselişte geçen yıl hükümetin, hanelerin aylık ısınma giderlerinin bir kısmını karşılamasıyla oluşan baz etkisi belirleyici olmuştu. 

Ayrıca Almanya'da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutacak olan ocak ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri TSİ 13'te açıklanacak. Aralıkta ZEW cari koşullar endeksi -79,8'den -77,1'e hafif toparlanarak son dört ayın en yüksek seviyesinde kaydedilmekle birlikte negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürmüştü. ZEW beklentiler endeksi ise aralıkta 9,8'den 12,8'e yükselerek pozitif bölgedeki seyrini ikinci aya taşımıştı ve mart ayından bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. Aralıkta cari koşullar ve beklentiler endekslerindeki yükselişlerde, anket katılımcılarının, orta vadede ECB'den faiz indirimi beklentilerinin artması etkili olmuştu.

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından aralık ayı tarım ürünleri üretici fiyat endeksi yayınlanacak. 

ŞİRKET HABERLERİ


SISE (SISE, Pozitif): Yönetim Kurulu'nun 15.01.2024 tarihli toplantısında, Mersin Soda Külü tesisinde, 175 bin ton/yıl ağır soda külü kapasite artışı yatırımının gerçekleştirmesine karar verilmiştir. Bu yatırım ile; Şişecam'ın cam faaliyet alanında devam eden Tarsus merkezli düzcam ve buzlu cam yatırımlarının tamamlanmasıyla hızla artacak soda külü ihtiyacının iç kaynaklardan karşılanması yoluyla hammadde tedarikinin uzun dönemde güvence altına alınmasının yanı sıra soda külü faaliyet alanındaki rekabetçi konumun daha da güçlendirilmesi ve ihracat pazarlarındaki mevcut altyapının korunması hedeflenmektedir. Halihazırda 1,5mn ton/yıl soda üretim kapasitesine sahip Mersin Soda Külü tesisi dahil, Şişecam'ın dünya çapındaki toplam soda külü üretim kapasitesi 5mn ton/yıl'dır. Söz konusu, işletme sermayesi dahil yatırım bedeli yaklaşık 125,3mn USD olarak öngörülen ve 2026 yılı içerisinde devreye alınması hedeflenen kapasite artışıyla, Şişecam'ın Türkiye'de kurulu soda külü üretim kapasitesinin 1,7mn tona ulaşması beklenmektedir.

Ek olarak, Şirketin %100 iştiraki olan Şişecam Investment B.V. ile Icron Teknoloji Bilişim A.Ş. arasında 23.10.2023 tarihinde imzalan Sermaye Artırımına İştirak Yolu ile Pay Alım Sözleşmesi uyarınca ve 21.12.2023 tarihli Rekabet Kurulu izni doğrultusunda, ICRON'un %3 oranındaki payı, mevcut ortaklarından hisseleri oranında, 3mn USD nakit ödeme karşılığında 15.01.2024'te, Şişecam Investment B.V. tarafından satın alınmıştır. Bahse konu hisse alımı ile eşzamanlı olarak gerçekleştirilen 15.01.2024 tarihli Kapanış Genel Kurul toplantısında alınan karar doğrultusunda, ICRON'un sermayesi, yalnızca Şişecam Investment B.V. tarafından 5mn USD karşılığında iştirak edilerek, artırılacak olup sermaye artırımını takiben Şişecam Investment B.V.'nin ICRON'daki payı %15,66'ya yükselecektir. ICRON yatırımına ilişkin olarak 23.10.2023 tarihinde yapılan ilk açıklamada yer verildiği üzere, Icron Teknoloji Bilişim A.Ş. ile akdedilen sözleşme ilerleyen dönemde Sisecam Investment B.V'nin ICRON'daki toplam payının kademeli olarak %49'a kadar yükseltilmesine olanak tanıyacak, satın alım opsiyon hakkını da içermektedir.



DİĞER ŞİRKET HABERLERİ


Atakey Patates (ATAKP): 2024 yılı ihracat projeksiyonlarının netleşmemesi nedeniyle Halka arz dönemi Fiyat Tespit Raporunda ihracat gelirleri dahil edilmemişti. Güncel gelişmeler ışığında şirket, yurtdışı satış faaliyetleri kapsamında 2024 yılının ilk dondurulmuş patates sevkiyatını 551 Ton olarak gerçekleştirmiştir. Küresel koşullar ve yasal düzenlemeler paralelinde oluşturulan 2024 yılı ihracat hedefleri 2 döneme ayrılmıştır:

1. Yılın ilk 4 ayı, Nisan 2024 sonuna kadar; 5.500 ton üzerinde ihracat hedeflemektedir.
2. Mayıs - Aralık 2024 dönemi için yasal düzenlemeler ve talep dinamikleri doğrultusunda hedef ihracat miktarı belirlenecektir.

Avrupakent GYO (AVPGY): Yönetim Kurulunun 15.01.2024 tarihinde yapılan toplantısında; Artaş İnşaat San. ve Tic. A.Ş. mülkiyetinde bulunan ve İnvest Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş.'nin 15.01.2024 tarihli Değerleme Raporları ile KDV hariç toplam piyasa değeri 478,5mn TL olarak takdir edilen İstanbul-Küçükçekmece-Halkalı'daki bağımsız bölümler ile üç katlı betonarme işyeri ve arsasının Şirketin mevcut yatırım stratejisi kapsamında portföy yapısını güçlendirmek ve düzenli kira getirisi elde etmek amacıyla 478,5mn TL + KDV bedel üzerinden satın alınmasına ve bedelin peşin olarak ödenmesine karar verilmiştir.

Birikim Varlık (BRKVY): Şirket, Koç Finansman'nın gerçekleştirdiği tahsili gecikmiş alacak satışında, satışa çıkarılan toplam 32,3mn TL anaparaya sahip 1 karma nitelikli portföyün ihalesini en yüksek teklifi vererek kazanmıştır.

Dardanel (DARDL): Satış ve dağıtım şirketi Dardanel Dağıtım A.Ş., Milli Savunma Bakanlığı'nın düzenlediği konserve ve hazır yemek ihalesinde toplam bedeli 513,7mn TL tutarlı (ihale verenin talebi ile % 20 oranda artabilecektir.) ihale kazanmıştır.

Doğu Aras Enerji (ARASE): Aras Elektrik Perakende Satış'ın Ocak 2024 dönemi için bir şirket ile 336.000 MWh yeni enerji satış anlaşması yaptığı açıklanmıştı, aynı şirket ile ilave 72.000 MWh yeni enerji satış anlaşması yapılmıştır.

Karel Elektronik (KAREL): Beş ana iş kolundan, toplam cironun %25'ini teşkil eden Elektronik Kart ve Otomotiv iş kollarına ait üretime 14.01.2024'te yaşanan yangın nedeniyle ara verilmiştir. Yangın sonrası temizlik ve bakım çalışmalarına 16.01.2024'ten itibaren başlanılacak olup sigorta ve ekspertiz çalışmalarına başlanmıştır.  Üretimine ara verilen müşterilere ait mevcut siparişler için görüşmeler devam etmektedir.

Katmerciler Ekipman (KATMR): Şirket, yurtdışı kaynaklı 6,6mn USD tutarında muhtelif araç üstü ekipman siparişi almıştır. Teslimatlar 2024 yılı içerisinde tamamlanacaktır.

Pera GYO (PEGYO): 24.03.2023 tarihinde açıklanmış olan; Denizli ilinde bulunan ve portföyde önemli bir ağırlığa olan Sümerpark AVM'nin çatısı üzerine yapılması planlanan 3069 kWp kapasiteli Güneş Enerji Santrali (GES) projesinde de inşaat, montaj ve bağlantı anlaşmaları tamamlanmıştır. GES projesinin son aşamasında, geçici kabul işlemleri için dün itibariyle başvuru yapılmış olup gerekli izinler beklenmektedir.

Ray Sigorta (RAYSG): Şirketin 2023 yılı Ocak-Aralık aylarını kapsayan döneme ait denetimden geçmemiş tahmini prim üretimi 12.815mn TL'dir. Prim üretiminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %108,42 oranında artış meydana gelmiştir.

Sanica Isı (SNICA): İstanbul'da yerleşik bir dış ticaret firması ile Romanya'ya satılmak üzere 3mn EUR bedelle radyatör ürünlerinin satışı konusunda anlaşma sağlanmıştır.

Silverline Endüstri (SILVR): Bir şirket ortağı, sahip olduğu 3,2mn TL'lik nominal tutardaki hisseyi borsada işlem gören tipe dönüşüm için MKK'ya kaydettirdi. Şirketin ödenmiş sermayesi 45mn TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK'ya kaydettirilen söz konusu hisseler, ödenmiş sermayenin %7,1'ünü oluşturuyor.

Tureks Turizm Taşımacılık (Turex): Şirketin halihazırda müşterileri arasında yer alan Karayolları Genel Müdürlüğü ile personel taşıma sözleşmesi 12 aylık olarak yenilenmiştir. 01.02.2024-28.02.2025 Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü ile bağlı işyerlerinin ve seyyar ekiplerinin bölge müdürlüğü sınırları içinde (gerektiğinde sınırları dışında) 2024 yılı malzeme, araç-gereç ve personelini yol boyu konaklama yerlerine taşımada kullanılmak üzere taşıt kiralanması hizmet alımı işi 189,7mn + KDV olarak belirlenmiştir.

Türk İlaç (TRILC): Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı sahip olduğu 4,8mn TL'lik nominal tutardaki hisseyi borsada işlem gören tipe dönüşüm için MKK'ya kaydettirdi. Şirketin ödenmiş sermayesi 161mn TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK'ya kaydettirilen söz konusu hisseler, ödenmiş sermayenin %3'ünü oluşturuyor.
 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı