Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

''2023 yılı önemli ölçüde belirsizliklerin olduğu, enflasyon ve faizlerin artma eğiliminin devam ettiği, dünyada ve yakın coğrafyamızda savaşların yaşandığı, ülkemizde asrın felaketi olarak tarihe geçmiş büyük bir deprem gördüğümüz bir yıl olmuştur. Bölgemizde devam eden savaşların Karadeniz ve Akdeniz'deki taşımacılığa olumsuz etkileri nedeniyle, daha önce Pasifik Eurasia tarafından gerçekleştirilen uluslararası yardım taşımaları, bu dönem içerisinde yapılamamıştır. Deprem felaketi nedeniyle ülkemizdeki demiryolu kaynaklarının önemli bir bölümü afet bölgesine yardım ve yapı malzemeleri taşınmasına seferber edilmiştir. Söz konusu deprem afetinin faaliyetlerimize olan negatif etkileri beklenenden daha uzun sürmüş, bölgedeki demiryolu altyapısının zarar görmesi nedeniyle ülkemizin en önemli liman bölgelerinden yapılan uluslararası taşıma hacimlerinde düşüşler yaşanmıştır.

Diğer taraftan BTK hattının Gürcistan sınırları içerisinde yer alan kısmında yapılan bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle, 2023 yılı içerisinde taşımalarda gecikme ve hacimde düşüş yaşanmıştır. Söz konusu bakım ve onarım çalışmalarının, BTK hattı kapasitesini arttırması beklenmektedir. Ayrıca bir diğer hedefimiz olan demiryolu tren işletmeciliği faaliyetiyle ilgili olarak, 14 Temmuz 2023 tarihinde Pasifik Eurasia Demiryolu Tren İşletmeciliği A.Ş kurulmuştur. Demiryolu tren işletmecisi (DTİ) olabilmek üzere gereken DB2 yetki belgeleri alınmış ve emniyet yönetim sistemleri sertifikası onay süreçleri ilgili kurum nezdinde devam etmektedir. Lokomotif ve vagon kiralanmasına ilişkin ön protokol imzalanmış, bu işe ilişkin diğer hazırlık çalışmaları 2023 yılı içerisinde tamamlanmıştır. Yetkili kurumların onayına tabii olan DTİ süreçlerinin, 2024 yılı ilk çeyreği itibariyle tamamlanacağı öngörülmektedir. Böylece kendi kiraladığımız lokomotif ve vagonlarla yapılacak taşımalarda Pasifik Eurasia maliyet avantajı ve fiyatlama esnekliği kazanacak olup, bu durum verimliliğimizi olumlu etkileyecektir. Öngörülmesi mümkün olmayan ve kontrolümüz dışındaki jeopolitik gelişmelerle yukarıda açıklanan hususlar, ana faaliyetlerimiz kapsamındaki hedeflerimize ulaşmada gecikme yaşamamıza neden olmuştur. 2023 yıl sonu verileri açıklandığında gerçekleşme ve hedefler hakkında ilave açıklama ve değerlendirmelerimiz olacaktır.

Avrupa-Çin arasındaki karşılıklı ticaret akışının devam edeceği, Dünya Bankası tarafından açıklanan raporda da belirtildiği üzere orta koridorda lojistik hacminin 2030 senesine kadar 3 katına çıkacağı, yukarıda izah edilen Gürcistan sınırları içerisindeki kapasite artırma çalışmalarının tamamlanacağı ve kapasitenin katlanarak artacağı, DTİ kapsamındaki faaliyetlerin 2024 yılı ilk çeyreğinde başlayacağı hususlarının önümüzdeki dönem hedeflerimize daha kısa sürelerde ulaşmada olumlu katkı yapacağı öngörülmektedir.''

Hibya Haber Ajansı