İSTANBUL (AA) - Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, İSG uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, sobanın tam yanması için oksijenin yeterli olması, bunun için bacaların mutlaka açık ve temiz tutulması gerektiğini belirtti.

Üsküdar Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, kış aylarında soba zehirlenmeleri vakalarının arttığına dikkati çeken uzmanlar, alınabilecek bazı önlemlerle istenmeyen olayların önlenebileceğini vurguluyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, İSG uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Bingöl, soba zehirlenmelerinin önlenmesine ilişkin alınacak tedbirler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bingöl, karbonmonoksit zehirlenmelerini önlemek için bazı önlemlerin alınmasının önemini vurgulayarak, "Sobalar kışın ısınmak için kullandığımız araçlardan biridir. İçinde yanıcı madde olarak kömür ve/veya odun türevi malzemeler yakılmaktadır." ifadelerini kullandı.

Oksijen yeterli olduğunda tam yanmanın gerçekleştiğini hatırlatan Bingöl, "Yanma, oksijen ile yanıcı maddenin kimyasal bir reaksiyonu olup yanma ürünleri ise genel anlamda karbondioksit ve su buharıdır. Bu yanma ürünleri, oksijen yeterli olduğunda tam yanma olarak gerçekleşmekte ve bacadan dışarı atılmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

- "Sobayı yanık bırakıp uyumak tehlikelidir"

Nuri Bingöl, bacanın aynı zamanda sobaya oksijen girişini de temin ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla bacanın tıkalı olması önemli bir sorun teşkil etmekte ve atılamayan boğucu karbondioksit tehlike yaratmaktadır. Ancak asıl sorun, özellikle lodoslu havalarda yukarıdan bacaya basan rüzgarın da etkisiyle oksijen girişinin yeterli olmaması ve sobanın içinde tam yanma gerçekleşememesidir. Soba boğulması dediğimiz bu olayda yüksek miktarda duman oluşur. Bu durumda eksik yanma olur ve karbondioksit yerine, yanma reaksiyonunda karbonmonoksit gibi çok zehirli bir gaz meydana gelir. Bu gazın çok çok az miktarları bile zehirleyici etki yapmakta ve çok kısa bir sürede ölümlere neden olmaktadır.

Bacaların bu nedenle mutlaka açık tutulması önemli. Buradan anlaşılacağı üzere, bacaların düzenli olarak temizlenmesi ve açık tutulması, lodoslu ve fırtınalı havalarda gerekirse soba yakılmaması veya en azından soba başında sobanın yanıp yanmadığı veya boğulup boğulmadığının kontrolünün yapılması hayat kurtaracak önlemlerdendir. Sobayı yanık bırakıp uyumak tehlikelidir. Dedektörler önemli görev görürler. Dedektör kullanımının yaygınlaştırılması yine alınacak önlemlerdendir."