Bugün bir Beklenti anketi nasıl yönlendirici olur onu incelemeyi tercih ettik. CES, şu anda altı euro bölgesi ülkesinden (Belçika, Almanya, İspanya, Fransa, İtalya ve Hollanda) yaklaşık 14.000 yetişkin tüketicinin (yani 18 yaş ve üzeri) katıldığı aylık bir çevrimiçi ankettir. Sonuçlar politika analizi için kullanılıyor ve ECB tarafından kullanılan diğer veri kaynaklarını tamamlıyor. Dün açıklanan ECB Tüketici Beklenti Anketi sonuçlarına bir bakalım. İlk dikkatimizi çeken anketin çevrim içi olması ve 14.000 yetişkinin katılması.

Enflasyon.. Önceki 12 ayda algılanan ortalama enflasyon oranı Ekim ayındaki %7,8'den belirgin bir şekilde %7,0'a düşerken, gelecek 12 aya ilişkin ortalama enflasyon beklentisi de %4,0'tan %3,2'ye gerilemiş hatta üç yıl sonraki enflasyon için de %2,5'tan %2,2'ye. Hem bir hem de üç yıllık enflasyon beklentileri, algılanan geçmiş enflasyon oranının çok altında, Şubat 2022'den bu yana en düşük seviyelerine gerilemiş ve gelecek 12 aya ilişkin enflasyon beklentilerine ilişkin belirsizlik bir miktar azalmış.

Gelir..Tüketiciler, önümüzdeki 12 ayda nominal gelirlerinin %1,2 oranında artmasını bekliyorlar; bu oran Ekim ayına göre (%1,1) biraz daha yüksekti. Bu artışta 35-54 yaş arası tüketicilerin beklentileri etkili olurken, daha genç tüketicilerin (18-34 yaş) beklentileri sabit kalırken, daha yaşlı tüketicilerin (55-70 yaş) beklentileri bir miktar azaldı. Önceki 12 ayda nominal harcama artışı algısı %6,3'te sabit kaldı. Gelecek 12 ay için nominal harcama artışına ilişkin beklentiler Ekim'deki %3,3 ve Eylül'deki %3,4'ten %3,2'ye düştü.

İşsizlik ve Büyüme Gelecek 12 aya ilişkin ekonomik büyüme beklentileri, Ekim ayındaki - %1,3'e kıyasla -%1,2 ile marjinal olarak daha az olumsuzdu. Gelecek 12 ay için işsizlik oranı beklentisi Ekim'deki %11,4'ten %11,1'e düştü. Tüketiciler gelecekteki işsizlik oranının mevcut işsizlik oranının (%10,7) yalnızca biraz üzerinde olmasını beklemeye devam etti; bu da genel olarak istikrarlı bir işgücü piyasasına işaret ediyor.

Konut..Tüketiciler evlerinin fiyatının önümüzdeki 12 ayda %2,1 oranında artmasını bekliyor; bu rakam Ekim ayına (%2,0) göre biraz daha yüksek. Önceki aylarda olduğu gibi, konut fiyatlarındaki artış beklentileri alt gelir gruplarında daha yüksek. En düşük gelir grubundaki haneler, en üst gelir grubundakilere göre yüzde 1,2 puan daha yüksek bir büyüme bekliyor. 12 ay sonraki konut kredisi faiz oranlarına ilişkin beklentiler Ekim ayındaki %5,4'ten hafif bir düşüşle %5,3'e geriledi; en düşük gelirli haneler en yüksek konut kredisi faiz oranlarını bekliyor. Önceki 12 aydaki algılanan krediye erişim, Ekim ayındaki zirve noktasına göre biraz azaldı ve krediye erişimin, yine Ekim zirvesinden sonraki 12 ayda biraz daha kolaylaşması bekleniyor.

Lokomotif 6 ülke ve 14,000 katılımcı bize 2024 için net bir çerçeve çizerken, ECB başekonomisti Lane’nin belirtiği gibi enflasyon da gerilemenin belirginleşmenin yanında ücret artışları ECB’sınırlı faiz indirimi konusunda sıkıntılı olmasına neden oluyor.

Bu sabaha bakarsak, Çin hisse senetleri, Çin ekonomisinin dördüncü çeyrekte bir önceki yıla göre %5,2 büyüdüğünü, analistlerin beklentilerini biraz kaçırdığını ancak yine de Pekin'in yaklaşık %5'lik yıllık büyüme hedefine ulaştığını gösteren verilerin ardından keskin bir düşüş yaşadı.

GSYİH verileriyle birlikte yayınlanan Aralık ayı faaliyet göstergeleri, perakende satışların Eylül ayından bu yana en yavaş hızda büyüdüğünü, sanayi üretiminin iyileşme işaretleri göstermesine rağmen yatırım büyümesinin ılımlı kaldığını gösterdi.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde düzensiz bir iyileşmeye işaret eden verilerinin ardından Asya piyasaları Çin hisse senetleri öncülüğünde bu sabah gerilerken, erken faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesiyle dolar bir ayın en yüksek seviyesine yaklaştı. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi %1,34 kayıpla son bir ayın en düşük seviyesine dokundu ve Ağustos ayından bu yana en zayıf haftalık ( hafta boyunca %3 kayıp) performansına yöneldi. Hong Kong Hang Seng endeksi yeni sekme % 2,5 düştü.

MANŞET HABERLERİ

Yılın ilk kabine toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan SSK ve Bağkur emeklilerine ek yüzde 5 puan zam verildiğini belirterek "Emekliler arasındaki farkı aylıklar olumsuzluk yarattığı için yeni bir adım atarak SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 42,6'ya yükseldi" dedi. En düşük emekli aylığı da 10 bin liraya yükseltildi. Erdoğan, memur, SSK ve Bağkur ayrımı yapmadan tüm emeklilerin yıllık maaş artış oranlarının önümüzdeki Temmuzda eşitleneceğini söyledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notu görünümünü yükseltmesinin ardından İstanbul ve İzmir büyükşehir belediyesinin de görünümünü "pozitif"e çevirdi. Moody's, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kredi notlarını "B3" olarak teyit etti. İki belediyenin kredi notlarının görünümü "durağan"dan "pozitif"e çıkarıldı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyonda devam eden düşüşlerin Fed'in bu yıl faiz oranlarını düşürmesine olanak sağlayacağını ancak bunun "dikkatli" şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

S&P Global Ratings'in dün yayınladığı rapora göre, ABD'de kurumsal borç temerrütleri geçen yıl yükseldi ve nakit sıkıntısı çeken şirketler yüksek faiz oranlarının yüküyle uğraşırken 2024'te yine bir sorun olabilir. Gerekli ödemelerini yapamayan şirketlerin sayısı, 2022 yılında 85 iken %80'lik bir artışla 2023 yılında 153'e ulaştı.

Çin ekonomisi 2023 yılının son çeyreğinde piyasanın büyüme beklentilerini yakalayamadı. Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, 2023 yılının son üç ayında GSYH %5,2 oranında arttı. Ekonomistler ise yüzde %5,3-%5,6 arasında değişen tahminlerde bulunmuştu. 2023 yılının tamamında da GSYH büyümesi de %5,2 olarak gerçekleşti.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı