USD/TRY:  Küresel piyasalarda negatif risk iştahı sürüyor. Fed üyelerinden faiz indirimlerine yönelik iyimserliği azaltan açıklamalar gelmeye devam ediyor. Son olarak Fed üyesi Waller faiz indirimlerine açık olduğunu belirtse de faiz indirimlerinin «dikkatli» bir şekilde yürütülebileceğini bildirdi. Faiz indirim beklentilerindeki azalmayla Dolar endeksi (DXY) dün %0,9 oranında yükselerek Mart 2023'ten itibaren en yüksek artışı kaydetti. Bununla birlikte Orta Doğu kaynaklı jeopolitik gelişmeler de risk iştahı üzerinden Dolar'ı desteklediği söylenebilir. Bu sabah Çin'den takip edilen zayıf veriler de fiyatlamalar üzerinde etkili olurken, Dolar'da yükseliş eğilimi sürüyor. Bu arada ABD on yıllık tahvil faizi %4'ün üzerinde seyrediyor. Bugünkü ajandada ABD'de iç talebin seyrine ilişkin sinyal verecek olan perakende satışlar aralık ayı verisi öne çıkıyor. Dolar/TL'de ise önemli bir değişiklik yok. Düşük oynaklığın devam ettiği kurda bu sabah dünkü kapanış seviyesi olan 30,10 civarında sakin hareketler gözleniyor. Günün geri kalanında söz konusu seviyenin hafif üzerinde bir seyir yaşanabilir



EUR/USD:  Fed Üyesi Waller faizi dikkatli bir şekilde indirmeleri gerektiğini belirtti. Faiz indirimine yönelik temkinli konuşmanın ardından riskli varlıklara olan talep azalırken, Dolar endeksi (DXY) dün %0,9'luk yükselişle Mart 2023'den beri en yüksek günlük artışı kaydetti. Bu sabah da Dolar güçlenmesi, Çin'de açıklanan zayıf veriler ve jeopolitik risklerle sürüyor. Diğer taraftan ECB Üyesi Villeroy, Banka'nın bu yıl faiz indirimine ne zaman başlayacağını söylemenin mümkün olmadığını belirtti. Bugün ABD tarafında, iç talebin seyrine ilişkin sinyal verecek olan Perakende Satışlar, üretimin seyrine ilişkin olarak Sanayi Üretimi ve Kapasite Kullanımı açıklanacak. Ek olarak bugün ABD'de Fed'in Bej Kitabı yayınlanacak. Raporda, ABD ekonomisine ilişkin güncel değerlendirmeler ve gelecek döneme ilişkin beklentiler takip edilecek. Avrupa tarafında ise ECB'nin para politikasına yön verecek olan enflasyon verilerinden Euro Bölgesi'nde ise TÜFE rakamları izlenecek. Ardından Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Lagarde'nin konuşması para politikasının gelecek dönemdeki seyri bakımından önemli. Özellikle Dolar güçlenmesiyle dün %0,7 oranında düşüş kaydederek 1,0875 seviyesinden kapatan EURUSD paritesi ise bu sabah 1,0850 civarında bulunan 200 günlük ortalamasından destek alıyor. Ancak görünüm zayıf. Şu aşamada da 1,0920 direncinin altında kalındıkça 1,0850 desteğinin kırılması gündemde kalabilir ki bu seviyenin altında 1,0820 ardından 1,0775 gündeme gelebilir.



XAU/USD: Dün 2.056 seviyesinden satışla karşılaşan Ons Altın günü %1,4 oranında düşüşle 2.028 seviyesinde tamamladı. Fed yetkililerinin yaptığı daha az güvercin politika açıklamaları, ABD tahvil faizlerinde yukarı yönlü harekete ve Doların güçlenmesine neden oldu. Bu sabah da Dolar'a talep devam ediyor. Jeopolitik taraftaki kırılganlık ve Çin verileri de risk iştahı üzerinden Dolar'a ek destek vermiş gözüküyor. Değerli maden bu sabah da baskı altında. Satış baskının sürmesi durumunda 2.013 ve 2.000 sıralı destek seviyeleri olarak izlenebilir. Diğer yandan, olası alıcılı görüntüde sırasıyla 2.035 ve 2.050 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.

 

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı