Beijing’de üst düzey otonom sürüş gösteri alanında Çin’de türünün ilk örneği olan, insansız polis devriye arabalarının yol testi yapıldı. Yanıp sönen ışıklarla tamamlanan 15 sürücüsüz devriye arabası, Beijing Belediyesi Kamu Güvenliği Bürosu Daxing Şubesi memurlarıyla koordineli olarak 24 saat polis görevlerini yerine getirerek otonom sürüş gösteri alanındaki halka açık yollara çıktı. Test edilen görevler arasında devriye gezmek, büyük ölçekli etkinliklerde güvenliği sağlamak, kamuya duyurular yapmak, uyarılarda bulunmak ve acil kurtarma çalışmaları yer alıyor.

Devriye arabalarının geliştiricisi Neolix’in kıdemli başkan yardımcısı Zhang Weiling, “İnsansız devriye arabaları, Seviye 4 otonom sürüş teknolojisine sahip. Pil değişimini 30 saniyede tamamlayabiliyorlar ve 100 km sürüş menziline sahipler” dedi.

Araçlar, 120 metreye kadar algılama menzili ile 360 derece çoklu sensör füzyon algılama kabiliyetine sahip. Güçlü yerleşik bilgi işlem platformu, yol koşullarını gerçek zamanlı olarak hesaplayıp yanıt vererek aracın sürüş güvenliğini sağlıyor.

İnsansız araç ekibi, Beijing’in yüksek seviyeli otonom sürüş gösteri alanında 60 kilometrekarelik bir alanda devriye gezecek. Beijing, Eylül 2020’de otonom sürüş tanıtım alanını başlattığından bu yana, akıllı bağlantılı yollar ve özel bir akıllı şehir ağıyla donatılmış 160 kilometrekarelik bir alan inşa etti. Gösteri alanında, toplam 28 araç test şirketi faaliyet gösteriyor. Şu anda 800’den fazla araç test ve ticari keşif faaliyetlerine katılıyor ve toplam test kilometresi 20 milyon km’yi aştı. 

Hibya Haber Ajansı