Hong Kong'da CSI 300 endeksi yüzde 0,4 düşüşle açılırken, Hong Kong'un Hang Seng endeksi yüzde 0,3 değer kaybetti. Madenciler her iki endekste de sektörel düşüşlere öncülük etti. Avustralya piyasaları da, S&P/ASX 200'ün yüzde 0,74 düşmesiyle kayıplarını beşinci güne taşırken

Analistlere göre, borsalardaki düşüşlerde, Çin ekonomisinin 2023'ün dördüncü çeyreğinde, yüzde 5,3 olan ekonomist öngörülerine karşın, büyümenin yüzde 5,2'de kaldığının anlaşılması etkili oldu. Ayrıca, Singapur Ulaştırma Bakanı S Iswaran'ın aylar süren bir soruşturmanın ardından yolsuzlukla suçlanması da piyasalarda etkili oldu.

Buna karşılık, Japonya'da Nikkei 225 yüzde 0,22'lik bir artışla toparlanırken, Topix yüzde 0,08 yükseldi. Güney Kore'nin Kospi'si yüzde 0,48 ve küçük sermayeli Kosdaq yüzde 1,69 değer kazandı.

ABD'de ise, üç büyük endeks de düştü ve Dow Jones Endüstriyel Ortalaması üst üste üçüncü gün kayıp kaydetti. 30 hisseli Dow yüzde 0,25 gerilerken, S&P 500 yüzde 0,56 ve Nasdaq Composite yüzde 0,59 değer kaybetti.

Aralık ayı perakende satış verileri beklenenden daha güçlü gelerek tüketici talebinin dirençli olduğunu gösterdi ve Federal Rezerv'in agresif faiz indirimlerine ilişkin kuşkuları artırdı.

ABD'de perakende satışlar Kasım ayına kıyasla yüzde 0,6 artarken, otomobil hariç tutulduğunda aylık bazda yüzde 0,4 artış gösterdi. Dow Jones'un anketine katılan ekonomistler perakende satışların aylık bazda yüzde 0,4 ve otomobil hariç yüzde 0,2 artacağını tahmin ediyordu.

Hibya Haber Ajansı