Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları zayıf gelen Çin verilerine ek olarak, beklentileri aşan perakende satışlar verisinin Fed’in faiz indirim sürecinin ötelenmesine neden olabileceği yönündeki endişelerle satıcılı seyir izledi. Makro veriler cephesinde, perakende satışlar Aralık ayı verisi manşet bazda aylık olarak %0,6 yükseldi. Çekirdek veride de aylık bazda %0,4 artış görüldü. ABD'de "tatil sezonu" olarak adlandırılan ve Kasım ile Aralık aylarını kapsayan dönemin güçlü bir şekilde tamamlandığına işaret eden perakende satış verisi, Kasım’da da %0,3 artmıştı. Perakende satışlar, Aralık’ta yıllık bazda ise %5,6 arttı. Veri Kasım’da yıllık bazda %4 artış göstermişti. Verinin detayları incelendiğinde en büyük artışların giyim, departman mağazalarını da içeren perakendeci mağazalarda ve e-ticarette görüldüğüne işaret ediyor. Motorlu araç satışları %1,1 artarak Mayıs ayından bu yana en büyük artışı kaydederken, benzin istasyonlarındaki satışlar pompa fiyatlarının düşmesiyle üçüncü ayda da geriledi. Tüketici talebinin öngörülenden güçlü kaldığına işaret eden verinin etkisiyle parasal duruşta değişikliğe geçişin zaman alabileceği yönündeki görüşlerin ağırlık kazandığı takip edildi. Bu bağlamda ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,36, 10 yıllık tahvil faizi de %4,10 seviyesine yükseldi. Faiz patikası cephesinde de, Mart ayı FOMC toplantısında Fed’in 25 baz puanlık faiz indirimine gidebileceği yönündeki olasılık %57,6 seviyesine geriledi. Bu oran dün %68,1, geçtiğimiz Cuma günü de %76,9 seviyesindeydi. VIX endeksi de 0,87 puan artışla son iki ayın zirvesi olan 14,71 seviyesine yükseldi. AMB Başkanı Lagarde, AMB tarafından yaz dönemi itibariyle faiz indirimine gidilmesinin muhtemel olduğunu belirtirken, faiz patikasının belirlenmesinde veri bazlı yaklaşımın sürdürüleceğini vurguladı. Lagarde, aşırı iyimser piyasaların AMB'nin enflasyonla mücadelesine yardım etmediğini de sözlerine ekledi. 2024 yılı portföy temalarının belirlenmesinde kritik role sahip olan 4Ç23 bilançoları cephesinde dün finans sektörü şirketlerinden Charles Schwab ve US Bancorp’un finansalları takip edildi. Charles Schwab’ın 4Ç23 hisse başına net karı 51 cent ile piyasa beklentisini karşıladı (4Ç22 hisse başına düşen net kar 97 cent seviyesindeydi.). US Bancorp’un gelirleri ise 6,76 mlr dolar ile piyasa beklentisinin altında kaldı. S&P 500 endeksi %0,56 düşüşle 4.739,21 seviyesinden kapanırken, Nasdaq endeksi %0,59 değer kaybıyla 14.855,62 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi ise %0,25 düşüşle 37.266,67 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında ise karışık seyir hakim. Çin’de açıklanan makro verilerin dolaylı olarak küresel büyümeye ilişkin öne çıkardığı olumsuz sinyallere ek olarak, Singapur’da yaşanan gelişmelerin piyasalardaki görünümde belirleyici olduğunu takip ediyoruz. Yerel basında Singapur ulaştırma bakanı Iswaran'ın yetkililer tarafından aylarca süren bir soruşturmanın ardından yolsuzlukla suçlandığı bildirildi. Bu çerçevede Shangai endeksinde kayıplar %2’ye yaklaşırken, Nifty 50 endeksi %1 ekside. Hang Seng ve Kospi endeksleri ise sırasıyla %0,35 ve %0,20 artıda. ABD vadelilerinde de hafif satıcılı seyir gözleniyor. Bugün ABD’de inşaat izinleri, konut başlangıçları, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Philadelphia Fed imalat endeksi verileri takip edilecek. Kasım ayında aylık bazda %2,1 düşüş kaydeden inşaat izinleri verisinin, Aralık’ta aylık bazda %0,9 artış göstermesi bekleniyor. Kasım ayında aylık bazda %14,8 olarak açıklanan konut başlangıçları verisinin, Aralık’ta aylık bazda %9,3 azalış kaydetmesi bekleniyor. Philadelphia Fed imalat endeksi Ocak ayı verisinin, 5,8 puan artışla -7 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları cephesinde 13 Ocak tarihine ilişkin ilk başvuruların 206k seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. 6 Ocak haftasına ilişkin devam eden başvurular verisinin de 1,84 mn seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor. Ayrıca, Fed yetkilisi Bostic ve AMB başkanı Lagarde’ın konuşmaları da piyasaların seyri açısından yakından takip edilecek.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de Michigan Üniversitesi tüketici güveni, mevcut konut satışları verisi ve Fed Üyesi Barr’ın konuşmaları takip edilecek. Michigan üniversitesi tüketici güveni Ocak ayı öncü verisinin aylık bazda 0,3 puan artışla 70 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Alt endeksler cephesinde 1 yıllık enflasyon beklentisinin %3,1 seviyesindeki seyrini sürdürmesi bekleniyor. 5-10 yıllık döneme ilişkin enflasyon beklentisinin de %3 seviyesine hafif artış göstereceği tahmin ediliyor. Mevcut konut satışları verisinin de Aralık ayında aylık bazda %0,3 artış kaydettiği öngörülüyor. Asya cephesinde Japonya’da ulusal TÜFE ve Tertiary sanayi endeksi verileri izlenecek. Aralık ayı manşet, gıda dışı ve çekirdek verilerinin sırasıyla %2,5, %2,3 ve %3,7 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Tertiary sanayi endeksi Kasım ayı verisinin de aylık bazda %0,2 artış kaydettiği öngörülüyor. Pazartesi günü ABD’de öncü endeks verisi takip edilecek. Aralık ayı verisinin aylık bazda %0,3 düşüş kaydetmesi bekleniyor. Asya cephesinde de Çin’de 1 ve 5 yıllık gösterge kredi faiz oranları verileri takip edilecek. Oranların sırasıyla %3,45 ve %4,20 seviyelerindeki seyirlerini sürdürmeleri bekleniyor. Salı günü ABD’de Philadelphia Fed imalat dışı aktivitesi, Richmond Fed imalat endeksi ve Richmond Fed iş koşulları endeksi verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere, Philadelphia Fed imalat dışı aktivitesi Aralık ayı verisi aylık bazda 11,1 puan artışla 2,1 seviyesine yükselmişti. Richmond Fed imalat endeksi ise 6 puan düşüşle -11’e gerilemişti. Richmond Fed iş koşulları endeksi de 9 puan artışla 0 seviyesine yükselmişti.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı