Küresel borsalardaki zayıflık, dün ABD'de açıklanan perakende satışlar verisinin beklentilerden daha iyi gelmesi sonrasında devam ediyor. Fed üyelerinin temkinli açıklamaları ile Fed'in marttaki faiz indirim beklentileri azalmıştı. Söz konusu veriyle bu beklentinin biraz daha azaldığı izlendi. Dün ABD borsalarında gözlenen kısmi kayıpların ardından bu sabah da vadeliler hafif de olsa ekside. MSCI Asya Pasifik endeksi ise yatay.  Bu arada ABD on yıllık tahvil faizi %4,10'lara kadar yükseliş kaydetti. Yurtiçi tarafta ise güne zayıf bir görüntüyle başlayan BIST100 endeksi gün içerisinde de baskı altında kaldı; ancak hareketler dar bir bantta gerçekleşti. Günü ise hafif ekside kapatan endekste 52 hisse negatifte günü tamamlarken; EREGL, FROTO ve TUPRS puan bazlı endekse en fazla negatif etki eden hisseler oldu. Diğer yandan, THYAO, ISCTR ve SAHOL ise endekste en fazla katkı sağlayan hisseler oldu. Bankacılık endeks, (XBANK) %0,4 oranında yükseldi. Bu arada geçen hafta artan işlem hacminin bu hafta kademeli azaldığını izledik. Dünkü işlem hacmi 75,5milyar TL (Geçen haftaki ortalama işlem hacmi 102milyar TL idi.) olarak gerçekleşti. Hacimdeki düşüşe karşın teknik göstergelerde net bir bozulma gözlenmiyor. Yurtdışındaki görüntüye rağmen kapanışın psikolojik 8bin seviyesinin üzerinde gerçekleşmesi de dikkate değer. Bu kapsamda, BIST100'de kısa vadeli yükseliş isteği sürebilir. Endeksin güne ise yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz.

 


MAKROEKONOMİ
 

ABD tarafında, üretimin seyrine ilişkin olarak aralık ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edildi. Buna göre, sanayi üretimi kasımda aylık bazda durağan seyrin ardından aralıkta hafif daralma beklentilerine karşın %0,1 oranında sınırlı artış kaydetti. 

Ayrıca ABD'de perakende satışlar aylık bazda kasımda %0,3 oranında artışın ardından aralıkta %0,6 oranında artışla beklentilerin (%0,4 artış) üzerinde artış kaydederek son üç ayın en güçlü seviyesinde gerçekleşti. 

Euro Bölgesi'nde aralık ayı nihai TÜFE verileri takip edildi. Buna göre, Euro Bölgesi'nde manşet TÜFE aylık bazda kasımda %0,6 oranında düşüşün ardından aralıkta öncü veriyle uyumlu olarak %0,2 oranında artış sergiledi, yıllık bazda da %2,4 seviyesinden %2,9 seviyesine yükseldi ve söz konusu artış, yıllık bazda nisan ayından bu yana gözlenen ilk artış oldu. Yıllık bazda manşet TÜFE'de görülen artışta, özellikle enerji fiyatları kaynaklı baz etkisi belirleyici oldu. 

İngiltere'de aralık ayı TÜFE verileri takip edildi. İngiltere'de aylık bazda manşet TÜFE kasımda %0,2 oranında düşüşün ardından aralıkta %0,4 oranında artış sergiledi, beklentiler ise %0,2 artış yönündeydi, yıllık bazda ise yaklaşık son iki yılın en düşük seviyesi olan %3,9'dan %4 seviyesine yükseldi, beklentiler ise %3,8 seviyesine gerilemesi yönündeydi, böylece yıllık bazda son on ay içerisinde enflasyon oranında ilk artış kaydedildi. 

Yurt içinde ise, TCMB tarafından yayınlanan kasım ayı konut fiyat endeksinin aylık artış hızı %3,8'den %1,9 seviyesine yavaşlayarak Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedilirken, yıllık artış hızı ise %86,5'den %82,8 seviyesine geriledi ve böylece 2022 yılının Eylül ayında ulaştığı rekor seviye olan %189,1 seviyesinden düşüşünü sürdürdü. Konut fiyatları reel olarak da yıllık %12,4 arttı.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında, 
 
ABD'de konut piyasası verilerinden, aralık ayı konut başlangıçları ve gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri verileri TSİ 16.30'da takip edilecek.

Ayrıca ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 13 Ocak haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verileri TSİ 16.30'da izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif artış beklentilerine karşın 203 bin kişi seviyesinden 202 bin kişi seviyesine gerileyerek son üç ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmekle birlikte tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretmişti ve iş gücü piyasasında sıkı görünüme işaret etmeyi sürdürmüştü.

Avrupa tarafında ise, piyasaların odak noktasında TSİ 15.30'da ECB'nin aralık ayı toplantısına ilişkin tutanakların yayınlanması olacak. Bugün ECB'nin yayınlanacak toplantı tutanakları, para politikasının gelecek dönemdeki seyri konusunda verebileceği olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Ayrıca TSİ 15.30'da ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması, Banka'nın para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından izlenecek.

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TCMB tarafından kasım ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri yayınlanacak.

Bunun yanında, TCMB tarafından haftalık, DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

CW Enerji (CWENE, Sınırlı Pozitif): Şirket ile Alpin Çorap Sanayi ve Ticaret arasında imzalanan 3,8mn USD toplam bedelli sözleşme kapsamında, Çankırı ilinde yer alan çatı tipi güneş enerjisi santrali projesinin ilgili resmi kurum tarafından kabulü yapılarak devreye alınmıştır ve santral elektrik üretimine başlamıştır.

Ek olarak, Maviş İplik Örme Tekstil Sanayi ve Ticaret arasında imzalanan 3mn USD toplam bedelli sözleşme kapsamında, Kahramanmaraş ilinde yer alan çatı tipi güneş enerjisi santrali projesinin ilgili resmi kurum tarafından kabulü yapılarak devreye alınmıştır ve santral elektrik üretimine başlamıştır.
 
SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: BIST Piyasa Değeri Ağırlıklı Pay Endeksleri Kural Seti dikkate alınarak yapılan BIST Temettü Endeksleri dönemsel değerleme çalışması tamamlanmıştır. Yapılan dönemsel değerleme sonucu, Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü tarafından BIST Temettü ve BIST Temettü 25 Endekslerinde 01/02/2024 - 30/04/2024 dönemi için Ek'te  gösterilen değişikliklerin yapılmasına karar verilmiştir.


DİĞER ŞİRKET HABERLERİ


AGESA Hayat ve Emeklilik (AGESA): Şirketin 01.01.2023 - 31.12.2023 dönemine ait prim üretimi ; hayat dalı 7.353mn TL, hayat dışı 131mn TL olmak üzere toplam 7.484mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Akfen GYO (AKFGY): Şirketin %100 oranında bağlı ortaklığı olan Gökliman Yatırım İnş. Tur. ve Jeotermal Tic. A.Ş. tarafından Muğla İli, Milas İlçesi, Kıyıkışlacık Mahallesi, Zeytinlikuyu Mevkii sınırları içerisinde yapılması planlanan proje kapsamında "Loft Iasos Turizm Konaklama Tesisi (464 Odalı Apart Otel)" ile ilgili olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na sunulan ÇED başvurusuna ilişkin olarak "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" kararı verilmiştir.

Dofer Yapı (DOFER): Şirket ile yurtiçi merkezli iki firma arasında KDV hariç 27mn TL tutarında sipariş sözleşmesi imzalanmış olup üretim tesisleri tam kapasite çalışmaya devam etmektedir.

Doğu Aras Enerji (ARASE): Aras Elektrik Dağıtım 2023 yılında cari rakamlarla toplam 1.615mn TL yatırım harcaması ve 318mn TL planlı bakım harcaması gerçekleştirmiştir. Bahse konu yatırım harcamaları TEDAŞ ve EPDK tarafından yapılacak olan denetimlerde onaylandıktan sonra şirketin duran varlıklarına eklenecektir.

Karel Elektronik (KAREL): Hasar restorasyonu ile ilgili yetkili firma ile anlaşılmış olup çalışmaya 18.01.2024 tarihinde başlanacaktır. Hammadde deposunda yapılan ön incelemede hasarın sınırlı düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Daha önce yapılan duyuruda belirtildiği üzere faaliyetlerine ara verilen Elektronik Kart Üretim iş kolunda yer alan elektronik dizgi bölümü bugün çalışmaya başlayacaktır. Elektronik Kart Üretimi ve Otomotiv iş kolunda yer alan diğer bölümlerin en kısa sürede faaliyete geçmeleri ile ilgili süreç müşteriler ile işbirliği yapılarak yürütülmektedir.

Link Bilgisayar (LINK): Şirketin ödenmiş sermayesinin tamamını iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle 11mn TL'den 33mn TL'ye artırılmasına ilişkin SPK'ya 30 Kasım 2023 tarihinde ihraç belgesinin onaylanması talebiyle başvuruda bulunulmuştu. Yönetim Kurulu, SPK'nın Kayıtlı Sermaye Sistemi Tebliği'nde yer alan kayıtlı sermaye sistemine geçiş için gerekli asgari sermaye tutarının değişmesini göz önüne alarak, SPK'ya yapılan başvurunun geri çekilmesine karar vermiştir. Şirket tarafından dün başvurunun geri çekilme talebi Kurul'a sunulmuştur.

Manas Enerji (MANAS): Şirketin T.C. Ticaret Bakanlığına yapmış olduğu destek başvurusu ilgili Bakanlık tarafından onaylanarak şirkete bildirilmiştir. Söz konusu proje destek tutarı 34,2mn TL'dir.

Net Holding, Akfen GYO (NTHOL, AKFGY): Net Holding bağlı ortaklığı Merit Kıbrıs Turizm Ltd.'in 13.04.2023 tarihindeki kararı gereğince; Akfen GYO'nun %100 oranında pay sahibi olduğu; KKTC'de bulunan, KKTC Maliye Bakanlığı, Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi'nden kiralanmış olan Merit Park Hotel olarak bilinen taşınmazın kullanılması ve işletilmesi tahtındaki tüm ayni haklara sahip Akfen Gayrimenkul Ticareti ve İnşaat A.Ş.'nin (Akfen GT) paylarının tamamının satın alınmasına ilişkin bir pay devir sözleşmesi imzalanmıştır. İmzalanan bu sözleşme kapsamında; 70mnUSD + Değişken hisse bedeli, dün 73mn USD Sabit Bedel + 34,6mn TL karşılığı 1,2mn USD Değişken Bedel olmak üzere toplam Devir Bedeli 74,2mn USD olarak güncellenmiştir. Dün itibarıyla Merit Kıbrıs Turizm Ltd., Akfen GYO'ya devir bedeli olan 74,1mn USD'sini tamamını ödemiş ve Akfen GT'nin paylarının tamamını teslim alarak, satın alma işlemini sonuçlandırmıştır.

Ral Yatırım Holding (RALYH): Şirketin bağlı ortaklıklarından Ral Enerji A.Ş. tarafından Afyon İli İscehisar İlçesi sınırları içerisinde yapılması planlanan İscehisar-3 RES (24 Mwm/24 Mwe) Ve Elektrik Depolama Tesisi (48 MWe/48 MWh) projesi ile ilgili olarak; 04/01/2024 tarihli Kurul Kararı ile ön lisans verilmesine karar verilmiştir. Diğer başvuruların işlemleri devam etmektedir. Böylelikle toplamda 178 MWe/208 MWm santral ve 156 MWe/156 MWh Depolama Tesisi Ön lisansına ulaşılmıştır.

Verusatürk GSYO (VERTU): Şirketin %50 oranında pay sahibi olduğu girişim şirketi Core Engage Yazılım A.Ş., "New Cycle" isimli (Şehir Kurma, Hayatta Kalma ve Topluluk Yönetme) PC Oyun geliştirme sürecini yaklaşık 3,5 yılda tamamlamıştır. "New Cycle" isimli PC Strateji Oyununun pazarlama ve dağıtım süreci Alman Daedalic Entertainment GmbH tarafından yürütülecek olup, oyununun satışı bugün tüm dünyada aynı anda başlayacaktır.
 

 

Kaynak Zİraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı