Robotik Tianzhou 7 kargo uzay aracını taşıyan Long March 7 roketi 17 Ocak Çarşamba günü Güney Çin Denizi'ndeki Hainan adasında bulunan Wenchang Uydu Fırlatma Merkezi'nden havalandı.

Tianzhou 7 fırlatıldıktan yaklaşık üç saat sonra Çin'in üç modüllü Tiangong uzay istasyonuyla buluşacak ve kenetlenecek.  Tiangong'daki Shenzhou 17 görevinin üç mürettebatı yük gemisinin varışını denetleyecek ve daha sonra kargosunu ayırmaya başlayacak.

Çin'in Tianzhou uzay aracı kısa bir süre önce geliştirilerek 13,500 kilogram ağırlığındaki uzay aracının Tiangong'a yaklaşık 7,400 kilogram kargo taşıması sağlandı. Bu gelişme, Çin'in her altı ayda bir yerine her sekiz ayda bir ikmal görevi başlatması gerektiği anlamına geliyor.

Tianzhou uzay aracı Tiangong'a malzeme, itici gaz, bilimsel deneyler ve ekipman taşıyor. Bu görevde kargo, yaklaşan Çin Yeni Yılı kutlamaları için sürprizlerin yanı sıra bazı taze meyve ve sebzeleri de içeriyor.

Çin Havacılık ve Uzay Bilim ve Teknoloji Şirketi (CASC) geliştirme teknisyeni Yang Sheng fırlatma öncesinde CCTV'ye yaptığı açıklamada, "Bu sefer teslim edeceğimiz taze meyvelerin miktarında ve ağırlığında daha fazla artış olacak, bu da astronotların yörüngedeki yaşam kalitesini sürekli olarak artıracaktır" dedi.

Tianzhou 7 hem Ekim ayı sonunda Tiangong'a ulaşan Shenzhou 17 hem de önümüzdeki Shenzhou 18 görevi için malzeme taşıyor. Çin'in uzay istasyonuna yaptığı mürettebatlı görevler genellikle altı ay sürüyor.

Hibya Haber Ajansı