Asya piyasaları, bölgesel çip üreticilerindeki toparlanmanın etkisiyle Cuma günü toparlanırken, yatırımcıların Japonya Merkez Bankası'nın aşırı kolaycılıktan yakında vazgeçeceği yönündeki iddiaları geri çekmesiyle yen haftayı ağır kayıplarla kapatmaya hazırlanıyor. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi bu sabah %0,9 yükseldi ancak hafta genelinde hala %2,9’lık kayıp da ve Ağustos ortasından bu yana en büyük haftalık kaybı yaşamak üzere.

Taiwan Semiconductor Manufacturing'in hisseleri Çip üreticisi dev şirketin 2024 gelir artışını %20'den fazla tahmin etmesinin ardından %5,0 arttı. Japonya Nikkei %1,6 artışla 34 yılın en yüksek seviyesinin biraz altına yükseldi. Veriler, Japonya'nın çekirdek tüketici enflasyonunun Aralık ayında art arda ikinci ayda da yavaşladığını gösterdi ve bu da BOJ'un aşırı gevşek para politikasını sıkılaştırmak için acele etmediği yönündeki spekülasyonları güçlendirdi. Ve sonuç; Hisse senetleri, daha sağlam ekonomik ortam ve teknoloji tarafından desteklenen yüksek faiz ortamından korkmadı.

ABD'de haftalık işsizlik başvurularının Eylül 2022'den bu yana en düşük seviyesine gerilediğini göstermesi ve bu durumun, ABD merkez bankasının Mart ayı politika toplantısının sonunda Fed fon hedef oranını düşürüp düşürmeyeceği konusunda şüpheleri artırması ile Hazine getirileri yükseldi ve dolar güçlü duruşunu korudu. Orta Doğu'da çatışmaların tırmanma potansiyeline ilişkin tedirginliklere ek olarak sağlam veriler, Hazine getirileri üzerindeki yukarı yönlü baskının korunmasına yardımcı oldu. ABD 10 yıllık tahvilin getirisi 2 baz puan artışla %4,167'ye yükselirken, iki yıllık getiriler de 1 baz puan yükselerek %4,3672'ye çıktı. Vadeli kontratlar hala Fed'in Mart ayında ilk faiz indirimine yöneliyor ancak bu olasılık geçen haftaki %70'ten bu sabah itibariyle %55'e inmiş durumda. Bu arada, bu yılki toplam gevşeme beklentisi hala 140 baz puanda.

Döviz piyasasında hareketler sakin ve dolar endeksi önemli emsallerine karşı çok az değişiklik göstererek 103,36'da kaldı. Petrol fiyatları bu sabah biraz daha düşük. ABD ham petrol vadeli işlemleri varil başına 74,09 dolarda yatay seyrederken, Brent vadeli işlemleri gün için %0,2 düşüşle 78,95 dolar seviyesinde gerçekleşti.

Yeni tartışma konusu ise Çinden Avrupa'ya bir konteyner nakliyesinin maliyetinin Kızıldeniz taşımacılığında yaşanan aksaklıklar nedeniyle 3000 usd’den 7000 usd’ye çıkması ve Dünyanın en yoğun nakliye rotalarından birinin kopması, Çin'in ihracata dayalı ekonomisinin arz sıkıntıları ve dış talep şokları karşısında kırılganlığını ortaya çıkarması. Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan Başbakan Li Qiang, özellikle Kızıldeniz'e değinmeden küresel tedarik zincirlerini "istikrarlı ve pürüzsüz" tutmanın gerekliliğini vurgulamıştı. ABD merkezli BDI Mobilya gibi bazı şirketlerin, kesintilerin etkisini azaltmak için Türkiye ve Vietnam gibi yerlerdeki fabrikalara daha fazla güvendiklerini söylemesi, Batılı ülkelerin jeopolitik gerilimlerin ortasında Çin'e bağımlılığı azaltmaya yönelik son hamlelerine de katkıda bulundu. Çin için şu anda tehlikede olan, diğer firmaların da aynı yolu izlemesi ve riskten arındırma stratejilerini yeniden değerlendirmeleri,

Avrupa'ya Çin yapımı mekanik bileşenler ihraç eden IC Trade'in de "Kalıcıysa ve kalıcı olabilirse, o zaman tüm mekanizma yeniden ayarlanacak, bazı şirketler, Avrupa'ya bir hafta daha yakın olan Hindistan'a daha fazla üretim taşımayı düşünebilir. Şirketlerin her şeyi yeniden değerlendirmesi gerekiyor açıklaması da durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Kızıldeniz'de daha fazla aksama yaşanması, zaten emlak kriziyle, zayıf tüketici talebiyle, küçülen nüfusla ve yavaşlayan küresel büyümeyle mücadele eden Çin ekonomisi üzerinde baskıyı daha da artıracaktır.

Bu arada Türkiye'nin ilk astronotu ve Avrupa'yı temsil eden diğer üç mürettebat, Teksaslı startup Axiom Space'in ticari olarak düzenlediği en son görev kapsamında bu sabah Florida'dan Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru yola çıktı. Axiom dörtlüsünü taşıyan SpaceX Crew Dragon kapsülü, NASA'nın Cape Canaveral'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden gün batımından yaklaşık bir saat önce bir Falcon 9 roketinin üzerinde havalandı ve yörüngedeki laboratuvara 36 saatlik planlı bir uçuş başladı. İlk Türk astronot olan Alper Gezeravcının ilk cümleleri de Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir” sözü oldu.

MANŞET HABERLERİ

Goldman Sachs'ın yayımladığı raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) piyasadaki para arzını azaltma hızı göz önünde bulundurulduğunda, enflasyonun beklenenden daha hızlı gerileyebileceği vurgulandı. Raporda, enflasyonun yüzde 42,6 olan öngörülere kıyasla yıl sonunda yüzde 30 seviyelerine kadar inebileceği aktarıldı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türk şirketlerinin sermaye piyasasına erişiminin iyileştirilmesinin 2024-2025 yıllarında büyümeyi destekleyebileceğini belirterek, derecelendirilen Türk şirketlerinin çoğunun, daha ortodoks ekonomi politikasına dönüşten faydalanabilecek iyi bir konumda olduğunu bildirdi.

JP Morgan CEEMA Borçlanma Piyasaları Müdürü Stefan Weiler 11 Ocak'taki yatırımcı toplantısına dair "Verilen mesajlar olumlu karşılandı. Yatırımcılar dezenflasyon sürecine sanırım ikna oldu" dedi.

Avrupa Merkez Bankasının (AMB) aralık ayı para politikası toplantı tutanakları, AMB Yönetim Konseyi üyelerinin düşen enflasyona rağmen sıkı duruşun sürdürülmesinden yana olduğunu ortaya koydu.

Japonya'nın manşet enflasyon oranı Kasım'daki yüzde 2,8'den Aralık ayında yüzde 2,6'ya düştü ve Haziran 2022'den bu yana en düşük seviyesine ulaştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 2 trilyon 576,5 milyar TL'den 2 trilyon 529 milyar TL'ye geriledi.

Merkez Bankası’nın toplam rezervleri 12 Ocak haftasında bir önceki haftaya göre 187 milyon dolar artış gösterirken; net uluslararası rezervler 2 milyar 762 milyon dolar azaldı ve böylelikle düşüşünü üçüncü haftaya taşımış oldu.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı