Çin, yeni enerjili araçların tüketimini canlandırmak ve bu sektörün yüksek kaliteli gelişim temposunu hızlandırmak için gerekli politikaları optimize etme yolunda çabalarını katlayacak. Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu sorumlularından Jin Xiandong, bir basın konferansında verdiği demeçte, yeni enerjili araçların teşvikine yönelik politikalara ve önlemlere ivme kazandırılacağına işaret etti. Komisyon, Jin’e göre, yeni enerjili araçların kırsal bölgelerde yaygınlaşmasını sağlayacak ve kamu sektöründe ve ilgili dairelerde araçların elektrikli olmasını teşvik edecek.

Yeni enerjili araç sektöründe bilimsel ve teknik inovasyonun da canlandırılacağına işaret eden Jin, Çin otomobil üretici şirketlerinin inovasyon konusundaki lider rolünün, yeni enerjili araç endüstrisinin rekabet gücünü artırmak amacıyla, sonuna kadar kullanılacağını da belirtti. Ayrıca Komisyon’un yüksek kaliteli şarj altyapı sistemi oluşturacağı ve bunun işleyiş ve hizmet süreçlerinin optimize edileceği bildirildi. 

2023 yılında yeni enerjili araçların üretimi 9,58 milyon birimi, satışı ise 9,49 milyon birimi aştı. Bu sayılar, Çin Otomobil Üreticileri Birliği’nin verilerine göre, yıl bazında, sırasıyla yüzde 35,8 ve yüzde 37,98 oranlarında artış ifade ediyor. Yeni enerjili araçların ihracatı ise, yine 2023 yılında, önceki yıla kıyasla yüzde 77,6 oranında bir tırmanış kaydederek 1,2 milyon birime vardı.

Hibya Haber Ajansı