Dr. Mürşide Tuncel Başoğlu, 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle Bornova Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen seminerde Bornovalı kadınlara Rahim ağzı kanserini önlemede HPV aşısının gerekliliğini anlattı. Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleşen seminerde rahim ağzı kanserinin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Başoğlu, aşının ve erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Mutlaka aşı yaptırın

Rahim ağzı kanserinin belirtilerini anlatan Dr. Mürşide Tuncel Başoğlu, “HPV aşısı ile bu hastalığın önüne geçmek mümkün. HPV aşısı çocuklarda 11-12 yaşından itibaren yapılabilir. 0 ve 6. ay olmak üzere 2 doz aşı çocuklarda yeterli olmaktadır. 15 yaşın üstündeki çocuklarda ve erişkinlerde 0,2 ve 6. ay olmak üzere 3 doz önerilmektedir. Aşının tekrarlanmasına gerek yoktur. Ömür boyu koruyuculuğu bulunan bu aşı mutlaka yaptırılmalı” dedi.

Erken tanıyla tedavi mümkün

Rahim ağzı kanserinin erken tanı ile tamamen tedavi edilebileceğini ifade eden Başoğlu, “Hiçbir tedavi almayan hastalarda hastalığın ileri evre kansere dönüşmesi yıllar içinde olur. Erken evrelerde rahmin alınmasına gerek olmayıp LEEP, konizasyon adı verilen basit cerrahi işlemlerle rahim ağzı kısmen çıkarılarak tam iyileşme sağlanabilir” diye konuştu.

Dünya genelinde her yüz kadından dördünün rahim ağzı kanserine yakalandığını söyleyen bu hastalıkta ölüm oranlarının gelişmişlik düzeyi düşük ülkelerde yüksek olduğunu belirtti.

Hibya Haber Ajansı