Haftanın son işlem günü piyasalarda neler oldu?

Yoğun şirket bilançoları ve makroekonomik verilerin takip edildiği geçtiğimiz haftada ABD borsaları pozitif seyir izlerken, yeni haftada gözler küresel merkez bankalarının faiz kararlarına ve ABD büyüme verilerine çevrildi.

Geçtiğimiz hafta merkez bankaları yetkililerinin sözlü yönlendirmeleri, yoğun makroekonomik takvim ve Orta Doğu'da artan jeopolitik riskler yatırımcıların ve piyasaların gündemindeydi. Hafta genelinde ABD borsalarında teknoloji endeksleri yapay zeka için kullanılan çiplere olan talebin artması beklentisiyle pozitif bir performans sergiledi. Diğer yandan, Fed yetkililerinin hafta boyunca yaptıkları açıklamalarda, Mart ayında faiz indiriminin erken olduğu vurgusu yapıldı.

Makro veriler cephesinde, Ulusal Emlakçılar Birliği, Aralık 2023'e ait ikinci el konut satış verilerini açıkladı. Buna göre ülkede ikinci el konut satışları, geçen yıl Aralık’ta mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda %1 azalarak 3,78 milyona düştü. Piyasa beklentilerinin üzerinde düşüş kaydeden ikinci el konut satışlarının bu dönemde %0,3 artışla 3,82 milyon seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyordu. Diğer yandan Michigan Üniversitesi, Ocak ayına ilişkin Tüketici Güven Endeksi öncü verilerini açıkladı. Buna göre, Tüketici Güveni Ocak’ta geçen aya kıyasla 9,1 puan artarak 78,8'e yükseldi. Piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen tüketici güven endeksinin, bu dönemde 70 değerini alması öngörülüyordu. Tüketici güven endeksi, Aralık’ta 69,7 seviyesinde gerçekleşmişti. Mevcut ekonomik koşullar endeksi, ocakta aylık 10 puan artışla 83,3'e çıktı. Tüketici beklentileri endeksi de aynı dönemde 8,5 puan artarak 75,9'a yükseldi.

ABD tahvilleri cephesinde, 10 yıllık tahvil faizi %4,10 seviyesine gerilerken 2 yıllık tahvil faizi %4,40 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 13,30 seviyesine geriledi.

ABD piyasaları Cuma günü pozitif görünüm sergiledi. S&P 500 endeksi %1,23 artışla 4.839,81, Nasdaq endeksi %1,70 artışla 15.310,97 ve Dow Jones endeksi %1,05 artışla 37.863,80 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa piyasaları ise Cuma gününü çoğunlukla negatif bölgede tamamladı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,12 düşüşle 4.447,75, CAC 40 endeksi %0,40 düşüşle 7.371,64 ve Almanya DAX endeksi %0,07 düşüşle 16.555,13 seviyelerinden günü tamamlarken, FTSE 100 endeksi %0,04 artışla 7.461,93 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya piyasalarında bu sabah karışık bir görünüm hakim. Nikkei 225 endeksinde %1,26 ve Kospi endeksinde %0,05 yükseliş takip edilirken, Hang Seng endeksinde %2,05 ve Shanghai endeksinde %0,86 düşüşler takip ediliyor.

ABD vadelilerinde ise ılımlı pozitif seyir takip ediliyor.

Bugün ABD’de öncü endeks verisi takip edilecek. Aralık ayı verisinin aylık bazda %0,3 düşüş kaydetmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Salı günü ABD’de Philadelphia Fed imalat dışı aktivitesi, Richmond Fed imalat endeksi ve Richmond Fed iş koşulları endeksi verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere, Philadelphia Fed imalat dışı aktivitesi Aralık ayı verisi aylık bazda 11,1 puan artışla 2,1 seviyesine yükselmişti. Richmond Fed imalat endeksi ise 6 puan düşüşle -11’e gerilemişti. Richmond Fed iş koşulları endeksi de 9 puan artışla 0 seviyesine yükselmişti.

Çarşamba günü ABD’de MBA mortgage başvuruları ve PMI verileri izlenecek. Hatırlanacağı üzere 12 Ocak haftasına ilişkin mortgage başvuruları verisi haftalık bazda %10,4 artış göstermişti. PMI verileri cephesinde de Ocak ayı öncü verisine ilişkin piyasa beklentisi bulunmuyor. Ancak hatırlanacağı üzere Aralık ayı imalat PMI verisi aylık bazda 1,5 puan düşüşle 47,9 seviyesine gerilemişti. Hizmet verisi ise 0,6 puan artışla 51,4 seviyesine yükselmişti. Euro Bölgesi’nde de PMI verileri izlenecek. İmalat PMI verisi Aralık ayında 0,2 puan artışla 44,4 seviyesinde gerçekleşmişti. Hizmet verisi de 0,1 puan artışla 48,8’e yükselmişti. Asya cephesinde, BoJ’un faiz kararı toplantısı takibimizde olacak. Hatırlanacağı üzere Aralık ayı toplantısında politika faizi ve 10 yıllık tahvil getiri hedefi sırasıyla %-0,1 ve %0 olarak sürdürülmüştü.

Perşembe günü ABD’de Chicago Fed ulusal aktivite endeksi, büyüme, kişisel tüketim, ticaret dengesi, perakende stoklar, toptan stoklar, dayanıklı mal siparişleri, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, yeni konut satışları ve Kansas City Fed imalat aktivite endeksi verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Chicago Fed ulusal aktivite endeksi Kasım’da %3, perakende stokları verisi Kasım’da aylık bazda %-0,10, haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi bir önceki hafta 187k, Kansas City Fed imalat aktivite endeksi verisi ise Ocak’ta -1 olarak açıklanmıştı. Üçüncü çeyrekte çeyreklik bazda %1,9 olarak açıklanan büyüme verisinin, dördüncü çeyrekte %4,9 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Üçüncü çeyrekte %2,3 olarak gerçekleşen kişisel tüketim verisinin, dördüncü çeyrekte %3,1 olarak açıklanması bekleniyor. Kasım’da aylık bazda %-0,20 olarak gerçekleşen toptan stoklar verisinin Aralık’ta aylık bazda değişmeyerek %-0,20 olarak açıklanması bekleniyor. Kasım’da %5,4 olarak gerçekleşen dayanıklı mal siparişleri verisinin Aralık’ta %1 olarak açıklanması bekleniyor. Kasım’da aylık bazda %-12,2 olarak gerçekleşen yeni konut satışları verisinin ise Aralık’ta aylık bazda %10,1 olarak açıklanması bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde, AMB faiz kararı ve AMB başkanı Lagarde’ın konuşması takip edilecek. AMB faiz kararının %4,5 seviyesinde sabit kalması bekleniyor.

Cuma günü ise ABD’de kişisel gelir, kişisel gider, reel kişisel tüketim, PCE deflatörü, askıdaki konut satışları ve Kansas City Fed Hizmet Aktivite Endeksi verileri takip edilecek.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı