Japonya ve Tayvan'da hisse senetleri değer kazanırken, Hong Kong ve Çin'de karışık bir seyir izlendi. Japonya'nın Nikkei 225 Hisse Senedi Ortalaması yıl başından bu yana yüzde 8'den fazla yükselerek büyük gelişmiş piyasalardaki kazançlara öncülük etti.

Nikkei 225 Endeksi yaklaşık yüzde 1,28 artışla 36.438'den işlem görerek yaklaşık 34 yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Topix Endeksi yüzde 1,09 oranında yükseldi.

Öte yandan, Hong Kong'un Hang Seng endeksi, Çin Halk Bankası'nın bir ve beş yıllık kredi faiz oranlarını değiştirmeyerek yüzde  3,45 ve yüzde  4,2'de bırakmasının ardından emlak hisselerinin öncülüğünde yüzde  2 düştü. Çin'in CSI 300 endeksi yüzde  0,42 düştü.

Avustralya'da S&P/ASX 200 yüzde 0,75 artışla 7.476,60 seviyesinden kapanarak Cuma günkü kazançlarını genişletti ve haftaya olumlu bir başlangıç yaptı.

Güney Kore'de Kospi yatay seyrederken, küçük ölçekli Kosdaq yüzde  0,32 düştü. Güney Kore ayrıca Çarşamba günü 2023 yılının dördüncü çeyreğine ilişkin gayrisafi yurtiçi hasıla rakamlarını açıklayacak.

Politika faizi belirleme amaçlı iki günlük toplantısının bugün başlayacağı Japonya Merkez Bankası'nın, yarın faizi ezici bir çoğunluk kararıyla değiştirmeden bırakacağı tahmin ediliyor.

Daily Maverick'e konuşan Bannockburn Global Forex'in baş piyasa stratejisti Marc Chandler, "ABD S&P 500 ve Nasdaq 100 hafta sonu öncesinde yeni rekorlar kırarken, yıla dramatik bir başlangıç yapan Japonya borsası oldu," dedi. "Piyasa, birkaç merkez bankası tarafından agresif bir gevşeme döngüsünün başlamasını ve BOJ'un negatif faiz oranı politikasından çıkmasını beklese de, başlangıç ilk yarının sonlarına kadar beklenmiyor."

Dolar, Fed'in politikalarının ABD ekonomisi için yumuşak bir iniş sağlayacağı spekülasyonuyla bu ay elde ettiği kazançları azaltarak tüm önde gelen para birimleri karşısında zayıfladı.

Hibya Haber Ajansı