Kısa vadeli yatırımcıların ortalama alım fiyatlarının 38 bin dolar civarında olduğu göz önüne alındığında, Bitcoin ETF onayının gelmesiyle geçen hafta sonu görülen satış dalgasının yatırımcıların ciddi anlamda kâr etmelerinden kaynaklandığı düşünülüyor. Satış dalgasının hemen öncesinde BTC cüzdanlarından borsalara rekor düzeyde para transferi gerçekleştirildi. Bu bağlamda yeni yılın ilk günlerinde piyasaların düzeltme veya geri çekilme eğiliminde olacağı görüşü hâkim.  

 

Ortaya çıkan satış baskısına rağmen Bitcoin fiyatında birtakım destekleyici unsurlar ön plana çıktı. Bunlardan ilki borsalardaki ERC-20 stablecoin miktarının önemli ölçüde artması oldu, bu durum piyasa spekülasyonunun ve yatırımcı güveninin arttığını açığa çıkardı. Geçmiş verilere göre stablecoin miktarındaki artışın, alımlarda da yükseliş yaşanmasına neden olduğu gözlemleniyor. 

 

İkinci olarak ise Bitcoin CME vadeli işlem sözleşmelerinde açık pozisyonların ETF onayının gelmesinden hemen önce yeni yılın en yüksek seviyesine ulaşması ve hatta onay sonrasında dahi yüksek düzeylerde kalması dikkat çekiyor. Bu durum sofistike yatırımcıların BTC’ye olan ilgisinin doğrudan varlıklarda olmada da yine de türev araçlar üzerinden devam ettiğini gösteriyor. Üçüncü destekleyici unsur ise uzun vadeli yatırımcıların mevcut pozisyonlarında kararlı bir biçimde kalmaya devam etmeleri olarak öne çıkıyor. Bu durum dirençli ancak kısa vadeli dalgalanmalara karşı hassas bir piyasayı gösteriyor. 

 

SEC’in sosyal medya hesabından yapılan asılsız paylaşım BTC fiyatında dalgalanmalara yol açtı 

 

Haber gündemi açısından ise SEC’in X hesabında ortaya çıkan güvenlik açığı sebebiyle hesaptan Bitcoin ETF’lerine ilişkin resmiyeti olmayan bir duyuru yapılması dikkat çekti. Bu durum, BTC fiyatındaki dengenin kaybolmasına neden olarak ani hızlı yükseliş ve düşüşlere yol açtı. Finansal düzenleyici kurumlardaki siber güvenlik açıklarıyla ilgili yoğun tartışmaların başlamasına da neden oldu. 

 

ETF’nin resmen onaylanmasıyla birlikte Bitcoin yatırımcı tabanında önemli bir genişleme ve piyasa oyuncuları arasında yeni bir heyecan dalgası yaratması bekleniyor. ETF onayının piyasa dinamikleri üzerindeki olumlu etkisi belirgin bir biçimde görülürken SEC’in onayının ardından BTC fiyatı hızlı bir biçimde yükseldi. 11 yeni spor Bitcoin ETF’sinin işlem gördüğü ilk günde 4,6 milyar dolar gibi kayda değer bir işlem hacmi gerçekleşmesi yatırımcı ilgisinin ne kadar yoğun olduğunu ve bu yeni finansal ürünün büyüme potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. 

Hibya Haber Ajansı