CCTV'nin haberine göre ülkenin Merkez Bankası olan Çin Halk Bankası (PBOC), Ulusal Mali Düzenleme Yönetimi ve Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu'nun 17 Kasım 2023 tarihinde finans kuruluşlarıyla bir sempozyum düzenlemesinin ardından bankalar, emlak işletmeleriyle işbirliğini genişleterek ve istikrarlı ve düzenli bir şekilde kredi vererek olumlu yanıt veriyor.

China Construction Bank (CCB) Kurumsal İş Departmanı Genel Müdür Yardımcısı Tian Jianming, "Karşılıklı güveni arttırmak için altı gayrimenkul şirketiyle bilgi alışverişinde bulunduk. Ayrıca işletmelerin ihtiyaçlarına aktif olarak yanıt veriyor ve onlara daha iyi finansal destek sağlıyoruz. Kısa bir süre önce merkez ofisimiz araştırma yapmak üzere 12 il ve şehre 6 ekip gönderdi" dedi.

Tian'a göre, ön araştırma birçok gayrimenkul geliştiricisinin ciddi likidite sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Tian, bu nedenle, CCB'nin geçen yıl istikrarlı bir şekilde artan gayrimenkul finansmanına dayanarak gayrimenkul şirketlerinin makul finansman ihtiyaçlarına yanıt vermeyi hızlandırdığını belirtti ve ekledi:

"2023 yılında CCB gayrimenkul sektörünün finansmanında düzenli ve istikrarlı bir büyüme kaydetti ve gayrimenkul geliştiricilerine verdiği krediler yıl boyunca 120 milyar yuanın (yaklaşık 16,68 milyar dolar) üzerine çıkarak sektördeki lider konumunu 12 ay üst üste korudu. Sempozyumu takip eden iki ay içinde CCB gayrimenkul şirketlerine toplamda yaklaşık 100 milyar yuan (yaklaşık 13.9 milyar dolar) kredi verdi."

Çin Sanayi ve Ticaret Bankası (ICBC), Çin Tarım Bankası ve Çin Bankası da dahil olmak üzere, diğer Çin bankaları da finansal desteklerini güçlendirdi.

ICBC kurumsal finansman iş departmanı genel müdür yardımcısı Li Na, "Kasım 2023'ten bu yana, ICBC tarafından özel gayrimenkul işletmelerine sağlanan geliştirme kredilerinin miktarı aylık olarak artmıştır. 2023 yılı sonu itibariyle, gayrimenkul geliştirme kredileri bakiyesi bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 trilyon yuanı (yaklaşık 138,96 milyar dolar) aştı. Aynı zamanda, kredilerimizin kalitesi istikrar kazandı ve iyileşti ve takipteki kredi miktarı ve takipteki kredi oranı azaldı" dedi.

Hibya Haber Ajansı