EBRD'den yapılan açıklamaya göre, EBRD'nin tüm bölgelerindeki uluslararası sivil toplum kuruluşları (INGO) ve STK'lardan oluşan komite, Banka ile sivil toplum arasındaki diyalog ve iletişim için ek bir forum olacak ve Banka'nın kilit paydaşlarla olan ilişkisini geliştirecek.

EBRD'nin açıklamasında, "Titiz bir seçim sürecinin ardından, aşağıdaki kuruluşlar STK Yönlendirme Komitesi'nde görev yapmak üzere seçilmiştir" denilerek şu liste verildi:
- CEE Bankwatch Ağı
- Uluslararası Özel Girişim Merkezi
- Concordia Romanya
- Güvenli ve Sürdürülebilir Ulaşım için Doğu İttifakı
- Gürcistan Doğa Kaşifleri Derneği "Orchis"
- Uluslararası Hesap Verebilirlik Projesi
- KAGİDER Türkiye Kadın Girişimciler Derneği
- MENAFem Ekonomik, Kalkınma ve Ekolojik Adalet Hareketi
- MoveGreen (Kırgız Cumhuriyeti)
- Açık Sözleşme Ortaklığı
- Oxfam Büyük Britanya
- Çocukları Kurtarın
- Uluslararası Şeffaflık Örgütü Ukrayna

Açıklamada, "Bu kuruluşlar zengin bir deneyime sahiptir ve EBRD'nin yeşil ve sürdürülebilir kalkınma, toplumsal cinsiyet ve ekonomik içerme, dijital geçiş ve iyi yönetişim ve şeffaflık gibi stratejik önceliklerini kapsamaktadır" denildi.

STK Yönlendirme Komitesi'nin, bulundukları ülke ve sektörel kamu istişareleri konusunda EBRD'ye önerilerde bulunmaktan sorumlu olacağının altı çizilen açıklamada, "Komite, EBRD'nin Yıllık Toplantısı ve İş Forumu'nda STK programına girdi sağlayacak ve bu programın koordinasyonunu üstlenecek, ayrıca EBRD'nin yerel STK'larla ilişkilerini genişletecektir" denildi.

Açıklamada ayrıca, Komite'nin görev süresinin 2025 yılının sonuna kadar devam edeceği ve bir sonraki STK Yönlendirme Komitesi'nin seçim sürecinen de bu tarihte gerçekleştirileceği belirtildi.

EBRD Başkanı Odile Renaud-Basso da Komite ile ilgili olarak şunları söyledi:

"EBRD, STK'larla diyaloğuna büyük önem vermektedir ve bu ilk Yönlendirme Komitesi'nin faaliyete geçmesi, çalıştığımız bölgelerde sürdürülebilir ekonomik kalkınma için hayati önem taşıyan konularda daha yakın işbirliğine doğru atılmış yeni bir adımdır. STK Yönlendirme Komitesi'nin katkılarını ve sivil toplumla olan genel ilişkimiz üzerinde yaratacağı olumlu etkiyi sabırsızlıkla bekliyorum."

Hibya Haber Ajansı