Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Çin'in kalkınmasını kısıtlama niyetini giderek daha net bir şekilde ortaya koyduğunu belirtti.

Edinilen bilgilere göre, ABD Kongresi'ne bağlı iki komite, “güvenlik tehdidi ve riski” gerekçesiyle İsviçre merkezli ABB Şirketi'ne bir mektup gönderdi. Mektupta, ABB'nin ABD hükümetiyle iş birliği yaparken Çin'in kamu işletmeleriyle de iş ilişkilerini sürdürmesinin nedenleri üzerine açıklama yapması istendi. Ayrıca, ABB'nin ABD deniz limanlarında Çin'in Shanghai Zhenhua Ağır Sanayi Şirketi'nden (ZPMC) alınan konteyner vinçlerindeki aynı yazılım ve teknolojileri kullandığı iddia edildi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, bugün Beijing'deki basın toplantısında bu konuyu değerlendirdi.

Wang Wenbin, Çin'i bilişim teknolojisi ekipmanlarında “arka kapı” açmakla suçlamaktan, Çin'in ürettiği vinçlerin istihbarat toplayabilen “truva atları” olduğunu iddia etmeye ve Çin'in ürettiği elektrikli otomobillerin pillerinin ABD'nin ulusal güvenliğini tehdit ettiğini öne sürmeye kadar, ABD'deki ilgili siyasetçiler “Çin tehdidi” balonunu giderek daha büyüttüğünü söyledi.

Wang, bu siyasetçilerin “ulusal güvenlik bahanesi”yle Çin'in kalkınmasını kısıtlama niyetlerinin giderek daha belirgin hale geldiğini söyledi. Wang ayrıca, ABD'li siyasetçilerin kurallara sadık kaldıklarını söyledikleri halde bu kuralları ihlal edip, rakiplerine baskı yaparak rasyonel kalkınma haklarını çiğnediklerini ifade etti. Wang, bu eylemlerin uluslararası toplum tarafından kınanması gerektiğini vurguladı.

Hibya Haber Ajansı