Pakistan ve İran dışişleri bakanlıklarından dün yapılan ortak açıklamaya göre, iki ülkenin büyükelçileri bu hafta içinde karşılıklı olarak görevlerine geri dönecek.

Ortak açıklamada, Pakistan Dışişleri Bakanı Jilani ve İranlı mevkidaşı Abdullahiyan’ın yaptıkları telefon görüşmesinde söz konusu uzlaşmaya varıldığı ve Gilani’nin daveti üzerine Abdullahiyan’ın 29 Ocak’ta Pakistan’ı ziyaret edeceği bildirildi.

Pakistan ile İran arasındaki bu anlaşmada Çin’in arabuluculuk yapıp yapmadığı merak ediliyor. Dün düzenlenen olağan basın toplantısında bu soruya yanıt veren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Çin’in iki ülkeyle yoğun teması koruduğunu belirtti.

Bu iki ülkenin Çin’in iyi dostları olduğunu vurgulayan sözcü, bölgesel ve uluslararası istikrarı korumaya kararlı olan Çin’in, iki ülkenin diyalog ve müzakere yoluyla anlaşmazlıkları gidermelerini desteklediğini dile getirdi.

Sözcü ayrıca, Çin’in iki taraf arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi için aktif ve yapıcı rol oynamaya hazır olduğunu söyledi.

Pakistan ile İran arasında geçtiğimiz hafta sınır ötesi operasyonlar nedeniyle gerginlik yaşandı. Bunun üzerine Çin Dışişleri Bakanlığı, durumun yumuşatılması için yapıcı rol oynamaya hazır olduğunu duyurmuştu. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Ma Zhaoxu, önceki gün İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Bageri ile telefon görüşmesi yaparken, bir diğer bakan yardımcısı Sun Weidong Pakistan’ı ziyaret etti.

Hibya Haber Ajansı