Çin’in finans merkezi Shanghai, 2024 yılında bölgesel gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) büyüme hedefini yüzde 5 olarak açıkladı. Shanghai Belediye Başkanı Gong Zheng, şehrin GSYİH’sının 2023’te yıllık yüzde 5 artışla 4,72 trilyon yuan'a (yaklaşık 663,7 milyar dolar) ulaştığını söyledi.

Çin’in reform ve dışa açılma çabalarının ön saflarında yer alan Shanghai, geçen yıl dış ticaret açısından iyi bir performans sergiledi ve toplam ithalat ve ihracat değeri 4,21 trilyon yuan gibi rekor bir seviyeye ulaştı. Belediye Başkanı Gong tarafından açıklanan rapora göre, Shanghai Limanı’nın konteyner hacminin 49,15 milyon TEU'yu (yirmi fit eşdeğeri birim) aşarak 14 yıl üst üste dünyada birinci sırada yer aldığı belirtildi.

Geçen yıl kentin fiili yabancı sermaye kullanımı, 24 milyar dolara ulaşarak yine rekor seviyeye ulaştı. Çok uluslu şirketlerin 956 bölgesel genel merkezine 561 yabancı fonlu Ar-Ge merkezine ev sahipliği yapan Shanghai’da entegre devreler, biyotıp ve yapay zeka endüstrilerinin ölçeği 1,6 trilyon yuan oldu. Şehrin karbon zirvesi hedefine ulaşma çabalarının bir sonucu olarak, yeni enerji araçlarının sayısı geçen yıl 1,28 milyonu aşarak dünya çapındaki şehirler arasında birinci oldu. 

Gong, Shanghai’nin 2024’te ekonomi, finans, ticaret, nakliye ve teknolojik yenilik açısından lider bir uluslararası merkez olma hedefini daha da hızlandırmayı hedefleyeceğini söyledi. Şehir ayrıca 150 tedbiri içeren yeni bir iş ortamı reformu turu uygulayacak.

Hibya Haber Ajansı