Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin'in sonsuza kadar gelişmekte olan ülkelerin, özellikle orta ve küçük boyuttaki ülkelerin yanında olacağını ve Küresel Güney ülkelerinin ortak kalkınmasına katkı sağlayacağını açıkladı.

Bağlantısızlar Hareketi'nin 19. Zirvesi ve 3. Güney Zirvesi kısa süre önce Uganda'da düzenlendi. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Özel Elçisi, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Çin Başbakan Yardımcısı Liu Guozhong her iki zirveye de katıldı.

Toplantıya katılan çok sayıda ülke temsilcisi, Çin'in ortaya koyduğu Küresel Kalkınma İnisiyatifi'nin önemini takdirle değerlendirip, Bağlantısızlar Hareketi'ne üye ülkelerin küresel işlerde dayanışmayı güçlendirmeleri ve çok taraflılıkla Küresel Güney ülkelerinin ortak çıkarlarını korumaları çağrısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, bugün Beijing'de düzenlenen basın toplantısında, Çin Başbakan Yardımcısı Liu Guozhong'un her iki zirveye katılımı hakkında bilgi verdi.

Wang Wenbin'in verdiği bilgilere göre, Çin Başbakan Yardımcısı Liu Guozhong, toplantılarda yaptığı konuşmalarda, Bağlantısızlar Hareketi'nin Asya, Afrika ve Latin Amerika'da milli kurtuluş hareketlerinin gelişme zirvesinde doğduğunu hatırlatarak, bunun dünya barışı ve insanlığın ilerlemesi için önemli bir katkı sağladığını kaydetti.

Bu yılın, 77'ler Grubu'nun kuruluşunun 60. yıl dönümü olduğuna işaret eden Liu, geçen 60 yıl içinde Küresel Güney ülkelerinin eşitlik, karşılıklı güven, kazan-kazan, dayanışma ve yardımlaşma ilkelerine dayalı insanlığın adil bir yolunu açtığını vurguladı.

Liu Guozhong, Çin'in öteden beri diğer gelişmekte olan ülkelerle birlikte, insanlığın kader birliği rehberliğinde, Küresel Kalkınma İnisiyatifi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi'ni yerine getirmeye, “Kuşak ve Yol” inşasını hızlandırmaya ve dünyanın barışçıl, güvenli, mürüffeh ve parlak geleceğini kucaklamaya hazır olduğunu söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, dünyanın en büyük gelişmekte olan ülkesi, Bağlantısızlar Hareketi'nin bir ortağı ve Küresel Güney'in bir üyesi olan Çin'in, sonsuza dek gelişmekte olan ülkelerin, özellikle orta ve küçük boyuttaki ülkelerin yanında duracağını ve Küresel Güney ülkelerinin ortak kalkınmasına katkı sağlayacağını vurguladı. 

Hibya Haber Ajansı