Fransa'nın Ariege şehrindeki Pamiers'ta çiftçilerin protestoları sırasında bir arabanın göstericilerin kontrol noktasına dalması sonucu yaşanan olayda bir kadın hayatını kaybetti, eşi ve 14 yaşındaki kızı ise ağır yaralandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Pamiers trajedisinin herkesi üzdüğünü belirterek "Kurbanları ve onların yaslı sevdiklerini duygularla düşünüyorum." dedi.

Fransa Başbakanı Gabriel Attal ise tüm çiftçilerin yasta olduğunu, Fransa halkının şok ve dayanışma içinde bulunduğunu dile getirerek "Hükümet adına, acımı ifade etmek ve kurbanların ailesine ve yakınlarına tam destek göndermek istiyorum. Çiftçi olmak, aralıksız çalışmak demektir. Bu, bizim için, Fransızlar için çalışmaktır. Onların yanında olmaya devam edeceğiz." açıklamasını yaptı.

Son yıllarda Batı Avrupa'daki çiftçiler, çok pahalıya mal olduğunu söyledikleri gezegeni koruma politikalarına karşı giderek artan bir şiddetle mücadele ediyor. Tepkilerin en güçlü olduğu Hollanda'da, 2019 yılında azot emisyonlarına ilişkin bir mahkeme kararı, hükümetin çiftlikleri kapatma ve hayvan sayısını azaltma çabalarına karşı öfkeli ve tekrar eden protestoları tetikledi.

Belçika'da da benzer mücadeleler geçen yıl Mart ayında traktör konvoylarının Brüksel'in AB mahallesini tıkamasına yol açtı. Daha küçük çaplı protestolara sahne olan İrlanda'da ise azot kısıtlamalarına kızan mandıra çiftçileri geçen ay inekleriyle birlikte üç bakanın ofisine yürüdüler.

İspanya ve Fransa da bundan kaçamadı. İspanya'nın rekor düzeyde sıcak bir yıl geçirmesinin ardından, hükümetin kuraklıktan etkilenen Tagus nehrinden ne kadar su alabileceklerini kısıtlama planlarını açıklamasının ardından çiftçiler Ocak 2023'te Madrid sokaklarına döküldü. Ertesi ay Fransız çiftçiler pestisit yasağını protesto etmek için Paris'e traktörlerle girdiler.

Hibya Haber Ajansı