Dumlu ve ilk eşi Münip Şer, 30 Mayıs 1975'de imzaladıkları vasiyetnameleri ile aralarında Beyoğlu Çiçek Pasajı’nın yüzde 45 hissesi de dahil olmak üzere İstanbul’un çeşitli yerlerindeki gayrimenkullerini Darüşşafaka Cemiyeti’ni bırakmıştı.

Darüşşafaka'nın değerli vasiyet bağışçısı Emine Sada Dumlu, 1922 İstanbul doğumlu ve Sadrazam Mehmed Said Paşa'nın torunudur.

Sadrazam Mehmed Said Paşa, 2. Abdülhamid döneminde yedi, II. Meşrutiyet döneminde iki olmak üzere toplamda dokuz defa sadrazam olmuş ve zekasıyla ün kazanmış vezirlerdendir. 1884 yılında Darüşşafaka’yı ziyaret eden ve okuldan çok memnun kalan Said Paşa’nın gayretiyle, Darüşşafaka’nın eksikliklerinin tamamlanmasına ve bunun maliye hazinesinden karşılanmasına karar verildi.

Ayrıca Said Paşa’nın Darüşşafaka hakkında verdiği bilgilerden memnun olan 2. Abdülhamid, o yıl Darüşşafaka'yı bitiren altı öğrenciyi kabul etmiş ve öğrenciler bizzat yaptıkları tabloları padişaha verdiler. Bu tarihten sonra Darüşşafaka’dan her yıl mezun olanların isimlerini ve tablolarını padişaha takdim etmeleri adet haline geldi.

İlk Sadrazamlığının ardından görevini Darüşşafaka kurucularından Gazi Ahmet Muhtar Paşa 'ya bırakan Sadrazam Said Paşa, Cemiyet-i Tedrisiye ile Darüşşafaka’ya Fevkalade Hizmet Edenler arasındadır. Bu vesileyle Emine Sada Dumlu’nun Darüşşafaka’ya ilgisinin çok eskilere dayandığı ve Said Paşa’nın ilgi ve teveccühünün muhtemelen torunu Sada Hanım’a da miras kaldığı söylenebilir.

Emine Sada Dumlu'nun eşi Münip Ser, Hersek eşrafından Derviş Bey ve Fatma Hanım’ın oğullarıdır. 1977'de vefat etmiştir. Sada Hanım, 2002 yılında Darüşşafaka Yakacık Rezidans'a yerleşti, 2005 yılından itibaren ise Maltepe Özel Bakım Ünitesi’nde ilgi ve özenle bakıldı. Dumlu, 23 Ocak 2012 tarihinde aramızdan ayrıldı.

Hibya Haber Ajansı