Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nde 7,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Çin Deprem Ağları Merkezi’nin(CENC) yaptığı açıklamaya göre, merkez üssü Xinjiang’ın Aksu bölgesine bağlı Vuşi ilçesindeki sarsıntı, yerel saatle bugün 02:09’da yerin 22 kilometre derinliğinde meydana geldi.

Depremin merkez üssü olan bölgenin 200 kilometrekarelik çevresinde beş yılda 3 büyüklüğünde toplam 166 deprem tespit edilirken son deprem en büyüğü olarak kayda geçti.

Deprem Aksu, Atuş, Kaşgar, İli ve Korla’da şiddetli bir şekilde hissedilirken bölgenin merkezi Urumçi’yi de etkiledi. Depremin ardından sabah saat 8 itibarıyla en büyüğü 5,3 dahil olmak üzere 3’ün üzerinde 40 artçı sarsıntı oldu.

Depremin hemen ardından ülkenin dört bir yanından Aksu’ya yardım malzemeleri ve ekipleri gönderilmeye başlandı.

Çin Devlet Konseyi Depremle Mücadele ve Afet Kurtarma Merkezi Ofisi acil müdahale mekanizması başlatarak bölgeye özel çalışma grubu gönderdi.

Birçok itfaiye ekibi depremin merkez üssüne en yakın nokta olan Vuşi ilçesinin Yamansu Kırgız Özerk Beldesi’ne ulaştı. Yardım uzmanlarını taşıyan ilk özel uçak da deprem bölgesine ulaştı.

Devletin diğer ilgili birimleri, bin adet çadır, 5 bin mont, 5 bin yorgan, 5 bin katlanabilir yatak ve bin soba dâhil olmak üzere muhtelif yardım malzemelerini Vuşi ilçesine gönderdi.

Enkaz altındaki bir çocuk kurtarıldı. Kulansarak beldesinde 3 yaralı hastaneye kaldırıldı.

Aksu bölgesinde tren seferleri geçici olarak durdurulurken, acil tedbirler alındı. Vuşi ilçesindeki ana elektrik ağı yeniden çalışmaya başladı.

Hibya Haber Ajansı