Kızıldeniz'deki çatışma nedeniyle nakliyenin kesintiye uğraması enflasyonist baskıları artırabilir. Yüksek enflasyonu atlatmaya çalışırken halihazırda hafif bir resesyonun eşiğinde olan Avrupa ekonomisi için uzun süreli bozulma, görünüm açısından yeni bir risk oluşturabilir ve merkez bankalarının bu yıl faiz oranlarını düşürmeye başlama planlarını rayından çıkarabilir. Almanya Ekonomi Bakanlığı durumu izlediğini vurgularken, bu hafta üretim üzerinde şu ana kadar gözle görülür tek etkinin teslimat sürelerinin birkaç kez uzaması olduğunu söyledi. Bank of England başkanı Andrew Bailey de aynı görüşte olup parlamentodaki duruşmada bunun "aslında korktuğum etkiyi yaratmadığını" söylerken belirsizliklerin gerçek kaldığını kabul etti.

Peki neden ekonomiye etkisi şu anda yok? Bunun ana nedeni muhtemelen küresel ekonominin bir bütün olarak hala ortalamanın altında performans göstermesidir, bu da sistemde bol miktarda gevşeklik olduğu anlamına gelir.

Orta Doğu'daki sorunların Avrupa ve ötesindeki ekonomileri vurabileceği en açık kanal olan petrol fiyatlarını ele alalım. Henüz harekete geçmediler çünkü Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol'un geçen hafta arzlar sağlam ve talep artışı yavaşlıyor demişti.

Bu durgun ekonomik tablo aynı zamanda şirketlerin karşılaştıkları maliyetlerdeki artışları tüketicilere yansıtmalarını da zorlaştırıyor. Birçoğu geçen yıl marjlarını yeniden oluşturdu ve bunu kompanse etmek zorunda kalabileceklerini kabul etti. Bir çoğu artan maliyeti karşılayabileceklerini ve yine de brüt kar marjında iyileşme elde edebileceklerini ve tedarik zinciri şoklarını karşılayabilecek stoklara sahip olduklarını belirtti ve yeterli sayıda şirket için durum böyle kaldığı sürece, bu aksama tüketici fiyat enflasyonunun yönünü değiştirmeyecektir.

Peki ECB bunu görebilir mi? Hayır, Çünkü; kesinti ne kadar uzun sürerse, kademeli de olsa, genel ekonomik tabloya zarar verme olasılığı da o kadar artıyor. Navlun etkisine ilişkin Oxford Economics’in IMF verileri üzerinden yaptığı çalışma da, maliyet artışlarının konteyner taşımacılığı fiyatlarındaki tahmini artışın bir yıl içinde enflasyona % 0,6 puan ekleyeceğini tahmin etti. Hatırlatmak gerekirse; ECB, euro bölgesi enflasyonunun 2023'teki yüzde 5,4'ten bu yıl yüzde 2,7'ye düşmesini bekliyor.

Çin borsası 2023'te % 13 düştü ve aralıksız dış satışlar, derinleşen emlak krizi ve sallantılı ekonomik toparlanmanın ortasında yeni yılda da düşüşünü sürdürdü. Bu hafta neredeyse beş yılın en düşük seviyelerine gerileyen Çin’in CSI300 endeksi, hükümetin sermaye piyasalarını istikrara kavuşturmak için yeni sözler vermesine yol açtı. Çinli yetkililerin son yılların en düşük seviyelerine gerileyen hisse senedi piyasalarını istikrara kavuşturmak için 278 milyar dolar değerinde bir önlem paketi hazırladığını belirtmeleri yatırımcıların şüpheci ve etkilenmemiş olmasına rağmen piyasaların istikrarlı olabileceği konusunda bir miktar umut vermesiyle Asya piyasaları pozitif seyirde.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi %0,27 pozitif ama endeks Ocak ayında %5 düşüşle Ağustos ayından bu yana en kötü aylık performansını kaydetmiş durumda. Zaten dünde S&P 500 yatırımcıların üç aylık ilk dönem sonuçlarından oluşan karışık verilere rağmen rekor yüksek kapanışta bulundu.

Dolar endeksinde pek değişiklik yok 103,48 seviyesinde, yatırımcıların Fed'in erken ve sert faiz indirimi beklentilerini geri çekmesiyle endeks bu ay %2 artışla Eylül ayından bu yana en güçlü aylık performansına doğru ilerliyor. CME FedWatch aracına göre piyasalar şu anda Fed'in Mart ayında faiz indirimi ihtimalini %47 olarak fiyatlıyorken, bir ay önce fiyatlanan faiz indirimi ihtimali %88'di.

10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi en son %4,138 seviyesinde yer alırken, genellikle faiz beklentileriyle uyumlu hareket eden iki yıllık ABD Hazine tahvili getirisi %4,33’de bulunuyor.

ABD ham petrol fiyatları % 0,07 artışla varil başına 74,42 dolardan ve Brent ise % 0,08 artışla 79,61 dolardan işlem görmekte.

Manşette öne çıkanlar

İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetine icabetle, bugün Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, "SSK ve Bağkur emeklilerimizin aylıklarının Ocak 2024 itibarıyla 6 aylık artış oranını yüzde 49,25'e yükseltiyoruz. Böylece bu yıl tüm emeklilerimizin aynı oranda artış almasını sağlıyoruz" dedi.

St Louis Fed eski Başkanı James Bullard, Fed'in enflasyon %2'ye ulaşmadan önce, potansiyel olarak Mart ayında faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceğini öngördü.

JPMorgan'daki emtia analistlerine göre, altın fiyatları yeni yılda ons başına 2.000 doların üzerinde tutunmaya devam ediyor ve değerli metal, 2024'teki ek faiz indirimlerinden ve yatırım talebinin geri dönüşünden faydalanacak.

JPMorgan, 29 Ocak'ta başlayacak olan dördüncü çeyrek bilanço sezonuna temkinli yaklaştıklarını ve Akbank, Garanti BBVA, İş Bankası ile Yapı Kredi'yi 'Negatif Katalizör İzleme' listesine aldıklarını bildirdi.

JPMorgan Research, Fed'in 2024'ün ikinci yarısında 125 baz puanlık ihdirim yapacağını öngörüyor.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı