Çin'in Cenevre’deki Birleşmiş Milletler (BM) Misyonu Başkanı Chen Xu, beraberindeki heyetle birlikte İsviçre’nin Cenevre kentinde BM İnsan Hakları Konseyi'nde gerçekleştirilen Evrensel Periyodik İncelemeye (UPR) katıldı. 

Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin Ulusal Halk Meclisi (ÇUHM) Daimi Komitesi Hukuk İşleri Komitesi, Çin İnsan Kaynakları ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın aralarında bulunduğu ilgili birimlerin yanı sıra, Tibet Özerk Bölgesi, Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi, Hong Kong ve Macao Özel İdari Bölgeleri’nden temsilciler incelemeye katıldı. 

İnsan haklarının gelişiminde kaydedilen başarılar hakkında bilgi veren Chen Xu, Çin’in insan haklarına saygı gösterilmesi ve insan haklarının korunmasını, ulusal yönetimin önemli bir görevi olarak kabul görerek çağın temel eğilimlerine ve ülkenin ulusal koşullarına uygun bir insan hakları yoluna girdiklerini söyledi.   

Chen şu ifadeleri kullandı: 

“İnsan merkezlilik ilkesine bağlı kalan Çin, halkın devlet, toplum ve kendi kaderinin efendisi olmasını güvence altına aldı. Çin tarzı modernizasyon sürecinde barışçıl gelişme yoluna bağlı kalarak dünya insan hakları davasına ‘Çin bilgeliği’ sunduk.”

Çin heyeti, içtenlikle diğer ülkelerden temsilcilerle yapıcı diyalogda bulundu. Hong Kong ve Macao Özel İdari Bölgeleri’nden temsilciler kendi bölgeleriyle ilgili konuşmalar yaptı. 

Toplantıda Çin’de halkın refahının artırılması, insan haklarının yasal güvenceye alınması, uluslararası insan haklarındaki iş birliğinin pekiştirilmesi, BM insan hakları mekanizması çalışmalarına destek verilmesi gibi konuları kapsayan, insan haklarının korunmasına ilişkin 30 yeni tedbirin alınacağı duyuruldu. 

120’den fazla ülkeden temsilciler, Çin’deki insan hakları davasında gerçekleştirilen ilerlemeleri ve Çin’in insan haklarının korunması hakkında gösterdiği çabaları övgüyle değerlendirdi. 

Çin’in tüm süreçte halk demokrasisini uygulayarak ulusal insan hakları eylem planını hayata geçirdiği ve kadınların hak ve çıkarlarını güvence altına alan yasa değişiklikleri yaptığını belirten temsilciler, Çin’deki insan hakları gelişme yolunun, ülkenin ulusal koşullarına uygun olduğunu kaydetti. Çin’in bu alandaki deneyimlerinin, özellikte gelişmekte olan ülkelerin kendi gücüne dayanarak insan haklarını geliştirme arayışında yepyeni bir seçenek sağladığı savunuldu.

Temsilciler, Çin’in insan hakları alanındaki uluslararası teması hedefleyen etkinlikleri düzenlemeyi sürdürerek tüm taraflar arasında konsensüsün artırılması ve küresel insan hakları yönetiminin daha adil ve makul bir yönde ilerlemesi için çaba harcanması arzusunu dile getirdi.

Evrensel Periyodik İnceleme (UPR), dünya ülkelerinin BM çerçevesinde insan hakları sorunları üzerinde eşitlik ve içtenlik içinde temasta bulunmak ve yapıcı diyalog ve iş birliği yapmak için önemli bir platform. Çin daha önce 2009, 2013 ve 2018 yıllarında düzenlenen üç ayrı incelemeye katılmıştı. 

Hibya Haber Ajansı