Çin’in Londra Büyükelçisi Zheng Zeguang, 23 Ocak’ta Asya Evi’nde (Asia House) 2024 Görünümü Semineri’ne katıldı ve “Çin, daima Asya-Pasifik bölgesinde barış ve kalkınmaya katkı yapan bir güçtür” başlıklı bir konuşma yaptı.

Büyükelçi Zheng, Taiwan meselesiyle ilgili olarak, bunun Çin’in çekirdek çıkarlarını ilgilendiren bir mesele olduğunu yineleyerek, kısa süre önce adada yapılan seçimlerin, adanın Çin’in bir parçası olduğu gerçeğini değiştirmediğini vurguladı.

Zheng, merkezi hükümetin samimiyet ve azimle barışçı birleşme arayışında ısrar edeceğini, aynı zamanda Taiwan’da sözde bağımsızlık hedefleyen girişimlerle ne pahasına olursa olsun mücadele edeceğini dile getirdi.

Zheng Zeguang, Güney Çin Denizi’yle ilgili olarak kendi toprak bütünlüğü ve deniz çıkarlarını korumaya kararlı olan Çin’in aynı zamanda ilgili taraflarla müzakere yoluyla anlaşmazlıkları çözmeye çalışacağını ve bölge dışı ülkelerin müdahalesine kararlılıkla karşı çıktığını kaydetti.

Çin ekonomisinin gidişatına değinen Büyükelçi Zheng, Çin’in 2023 yılında küresel ekonominin önemli bir motoru olma statüsünü koruduğunu, yüzde 5,2’lik büyümeye iç talepteki artışın büyük rol oynadığını hatırlattı.

Dünyanın Çin yapımı yeni enerjili otomobil, lityum pil ve fotovoltaik pile olan büyük ihtiyacı nedeniyle, bu üç kategoride Çin’in ihracatı ilk kez 1 trilyon yuanı geçti. Uluslararası Para Fonu, Çin’in dünya ekonomisine katkısının yüzde 30’a ulaşacağı tahmininde bulundu.

Büyükelçi Zheng, bütün bu gerçekler göz önüne alındığında, Çin’e karşı bahis oynamanın geçmişte başarılı olmadığı gibi şimdi de başarılı olmayacağının altını çizdi.

Zheng, 2024 yılında Çin ekonomisinin toparlanma eğiliminin değişmeyeceğini ve Çin’in kapısının dünyaya daha da açık olacağını sözlerine ekledi.

Hibya Haber Ajansı