BETAM raporunda, reel kiralardaki düşüşün ülke genelinde ve İstanbul'da beş, İzmir’de ise dört aydan sonra ilk kez yükseldiğine dikkat çekildi ve şu verilere yer verildi:

"Reel fiyat gelişmelerine bağlı olarak reel fiyatlarda yıllık artış oranı ülke genelinde yüzde 13,5’e, İstanbul’da yüzde 5,2’ye, Ankara’da yüzde 52,7’ye, İzmir’de ise yüzde 29,5’e geriledi.
"Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı Aralık'ta yüzde 87’ye geriledi.
"Ülke genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 132,7 liradır.
"Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 73,3’e, Ankara’da yüzde 151,6’ya, İzmir’de ise yüzde 113,3’e düştü.
"Ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 173,3 lira, Ankara’da 118,2 lira, İzmir’de ise 145,5 liradır."

Raporda, reel kira fiyatlarındaki düşüşün Türkiye genelinde ve İstanbul'da beş, İzmir’de ise dört aydan sonra ilk kez yükseldiği belirtilirken, reel fiyatlarda yıllık artış oranının, Türkiye genelinde, yüzde 13,5’e, İstanbul’da yüzde 5,2’ye, Ankara’da yüzde 52,7’ye, İzmir’de ise yüzde 29,5’e gerilediği belirtildi.

BETAM değerlendirmesinde şöyle denildi:

"Kiralık konut piyasasında bir canlılık göstergesi olarak kullandığımız kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı ülke genelinde ve İzmir’de düşerken, İstanbul’da ve Ankara’da yükseldi. Bu düşüşün detayları incelendiğinde hem kiralık ilan sayısının hem de kiralanan konut sayısının azaldığı görülüyor. Kiralanan konut sayısındaki azalışın daha yüksek olması sebebiyle bu oran geçen aya kıyasla geriledi. Öte yandan, kiralık konut piyasasındaki bir diğer canlılık göstergesi olan ve kiralık ilanlarının ne kadar süre yayında kaldığını ölçen, kapatılan kiralık ilan yaşı ülke genelinde ve üç büyükşehirde uzadı."

Hibya Haber Ajansı