Kanun teklifi gündemiyle TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Rızvanoğlu, “DEVA Partisi olarak biz de tek kullanımlık plastiklerin ülkemizde yasaklanması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

“Bam telimize dokunan nokta da tam burası: Tek kullanımlık plastikler”

Kanun teklifinin 2 yıllık bir geçiş sürecinden sonra tek kullanımlık plastikleri yasaklayacağını belirten Rızvanoğlu, plastik sorununa paylaştığı rakamlarla açıklık getirdi. Milletvekili Rızvanoğlu, “Dünya genelinde her yıl 500 milyar plastik poşet kullanılıyor.  13 milyon plastik, her yıl okyanuslara atılıyor. Yine dünya genelinde dakikada 1 milyon plastik şişe satılıyor. Uzmanlara göre, sadece 2021 yılında ülkemizde 5 milyon ton plastik atık ortaya çıktı. Dünyada insan kaynaklı atıkların yüzde 10'unu plastikler meydana getirirken, her iki plastik atıktan birini ise tek kullanımlık plastikler oluşturuyor. Akdeniz’de %92,8’lere ulaşan kirliğin de önemli bir kısmı tek kullanımlık plastiklerden kaynaklanıyor. İşte bam telimize dokunan nokta da tam burası: tek kullanımlık plastikler.” dedi.

“Bizdeki tek kullanımlık plastik ısrarı neden?”

Tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmaya başladığını belirten Rızvanoğlu “Bunlar Avrupa Birliği’nde yasak, Kanada’da yasak, İngiltere’de yasak. Sadece Batılı ülkelerde değil Afrika’dan da yasak haberleri geliyor. Örneğin Nijerya.   Onlar da en kalabalık eyaletinde tek kullanımlık plastikleri yasakladı. Her yerde ardı ardına yasaklanırken bizdeki tek kullanımlık plastik ısrarı neden?” diye sordu.

Meclis’teki plastik sorununa değinen Rızvanoğlu TBMM Başkanı’na yaptığı çağrıyı yineleyerek, “Bir kişinin günde iki litre su tüketmesi durumunda, gördüğünüz bu plastik bardaklardan günlük ortalama kişi başı 10 adet atık oluşuyor. Milletvekilleri, danışmanlar, ziyaretçiler ve Meclis personelinin tamamını düşündüğünüzde, oluşan plastik atık miktarının boyutlarını hayal edebiliyor musunuz? Kasım ayında düzenlediğim bir basın toplantısında bu önemli meseleyi yine gündeme getirmiştim ve Meclis Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş'a çağrıda bulunmuştum. Kendisinden de Meclis’te tek kullanımlık plastiklerin azaltılması konusunda somut bir adım beklediğimizi tekrar yinelemek isterim.”şeklinde konuştu.

Hibya Haber Ajansı