Çin Savunma Bakanlığı, Filipinler'in Çin'in Nansha Adaları'nda planladığı inşaat faaliyetlerine kararlılıkla karşı çıktıklarını açıkladı.

Filipinler Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı kısa süre önce yaptığı açıklamada, Filipinler'in Güney Çin Denizi’ndeki adacıkları geliştirmeyi ve daha çok gemi ile radar sistemleri satın almayı planladığını duyurdu. Öte yandan, bazı uzmanlar Filipinler'in Güney Çin Denizi'nde ileri karakol kurma niyetinde olduğunu savundu. Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian, bugün Beijing'de düzenlenen basın toplantısında konuyu değerlendirdi.

Wu Qian, Çin'in Nansha Adaları ve çevresindeki deniz alanlarının egemenlik haklarına sahip olduğunu, bunun için yeterli tarihi ve hukuki dayanağın mevcut olduğunu belirtti. Çin'in, Filipinler'in yasa dışı yollarla işgal ettiği Çin’e ait adalarda ve adacıklarda her türlü inşaat faaliyetini kararlılıkla reddettiğine dikkat çeken Wu Qian, Filipinler'in tarihe saygı göstermesi, gerçekleri doğru şekilde değerlendirmesi ve yanlış yolda ilerlememesi gerektiğini vurguladı.

Wu, Çin'in Filipinler tarafıyla anlaşmazlıkları istişare yoluyla çözmeye hazır olduğunu, ancak Filipinler'in yanlış yolda ısrar etmesi halinde, Çin tarafının kararlılıkla karşılık vereceğini belirtti.

Hibya Haber Ajansı