Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin ile Fransa arasındaki  diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 60’ıncı yıldönümü dolayısıyla bugün Çin Devlet Tiyatrosu’nda düzenlenen bir resepsiyona video mesaj gönderdi.

Xi Jinping mesajında, 60 yıl önce Çin ile Fransa arasında kurulan diplomatik ilişkilerin uluslararası ilişkiler tarihinde büyük bir gelişme olduğuna işaret etti.

Xi, Çin-Fransa ikili ilişkilerine ait özel tarihin, bağımsızlık, karşılıklı anlayış, ileri görüşlülük ve kazan-kazan ilkelerini temel alan “Çin-Fransa Ruhu”nun oluşmasında önemli bir rol oynadığını vurguladı. Xi, iki ülkenin, ikili ilişkileri kararlı bir şekilde geliştirmeleri, ikili ilişkilerin istikrarıyla küresel belirsizliğe karşı koymaları gerektiğini söyledi.

Xi ayrıca, iki ülkenin Çin-Fransa Kültür ve Turizm Yılı ve Paris Olimpiyat Oyunları’ndan doğan fırsatlardan faydalanarak kültürel değişimi genişletmeleri, halklar arası dostluğu pekiştirmeleri, eşit ve düzenli çok kutupluluğu ve herkes için yararlı ve kapsayıcı ekonomik küreselleşmeyi birlikte ilerletmeleri, küresel barış ve istikrarın korunması ve küresel meydan okumaların göğüslenmesine katkı sağlamaları gerektiğini belirtti.

Xi, iki ülkenin geleneksel iş birliğini güçlendirirken, yeşil endüstri, temiz enerji gibi yeni yükselen alanlarda iş birliği potansiyelini değerlendirmeleri, iş birliği gücünü biriktirip kalkınma fırsatlarından birlikte faydalanmaları gerektiğini ve bir sonraki 60 yıla yönelik iş birliğinde yeni bir sayfa açılacağına inandığını ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da resepsiyona gönderdiği video mesajında, bu görüşlere katıldığını belirtti.

Hibya Haber Ajansı