USD/TRY: Geçen hafta ABD'de son çeyrek büyüme verisinin beklentilerden iyi gelmesi piyasalarda yumuşak iniş senaryosunu desteklerken, Fed'in yakından takip ettiği enflasyon göstergesi PCE endeksinin beklentilerin hafif altında gelmesi enflasyon baskının azalmaya devam ettiğine işaret etti. Fiyatlamalar tarafında ise Dolar endeksi (DXY) haftayı hafif artıda kapattı. ABD on yıllık tahvil faizi ise %4,14 ile yatay bir görüntüyle haftayı tamamladı. Bu hafta Cuma günkü tarım dışı istihdam verisi dışında Çarşamba akşamı açıklanacak Fed toplantısı piyasanın odak noktasında. Beklentiler Fed'in faizi sabit bırakması yönündeyken, Powell'ın açıklamaları önemli olabilir. Yurtiçinde ise yarın ocak ayı ekonomik güven endeksi, çarşamba günü aralık ayı hizmet üretici fiyat endeksi ve perşembe günü ocak ayı PMI verisi takip edilecek. Dolar/TL tarafındaki fiyatlamalarda ise net bir değişiklik yok. Düşük oynaklığın devam ettiği kurda sınırlı yukarı yönlü hareket devam ediyor. Geçen hafta %0,3 oranında artan ve 30,27 seviyesinden kapatan kurda bu sabah sınırlı yükseliş eğilimi var. Günün geri kalanında da mevcut fiyatlama sürebilir.

EUR/USD: ABD'de geçen hafta açıklanan son çeyrek büyüme verisi beklenti üzerinde gerçekleşerek tüketim talebinin güçlendiğine işaret etti. Ek olarak ekonomide resesyona neden olmadan yumuşak iniş ihtimalini güçlendirdi. Diğer yandan, PCE endeksi beklentilerin hafif de olsa altında gerçekleşti. Avrupa Bölgesi'nde ise ECB Üyesi Villeroy'un hafta sonu yaptığı açıklamalar, banka üyelerinin faiz konusunda görüş ayrılığında olduğuna işaret etti. Villeroy, erken bir faiz indirimi yapılabileceği sinyali verirken, bu açıklama ECB Başkanı Christine Lagarde'ın perşembe günü "faiz indirimlerini tartışmak için erken olduğu" yorumunun ardından geldi. Bu hafta piyasaların odak noktasında, çarşamba günü Fed'in faiz kararı ve Fed Başkanı Powell'ın konuşması olacak. Fed'in bu haftaki toplantısında faizlerin sabit tutmasına kesin gözle bakılıyor. Avrupa tarafında ise, yarın Almanya'da ve Euro Bölgesi'nde geçen yılın dördüncü çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi öncü verileri açıklanacak. Bunun yanında, ECB'nin para politikasına yön verecek olan enflasyon verilerinden, çarşamba günü Almanya'da ve perşembe günü ise Euro Bölgesi'nde ocak ayı öncü TÜFE verileri takip edilecek. Jeopolitik riskler kaynaklı gelişmelerin izlendiği bu sabah dar bir bantta hareket eden paritede ise teknik seviyelere bakıldığında 1,0820 ve 1,0775 sıralı destekler konumunda. Olası toparlamalarda ise 1,0875 - 1,0885 direnç bölgesi olarak takip edilebilir. 

XAU/USD: Geçen hafta görece dar bir bantta hareket eden ve 2.018,5 seviyesinden kapatan değerli madende bu hafta ABD'deki kritik veriler ve Fed toplantısı oynaklığı artırabilir. Haftaya ise jeopolitik risklerin ön plana çıkmasıyla hafif alıcılı bir görüntüyle başlayan Ons Altın aylık ortalamasını zorluyor. Geçtiğimiz haftalarda daha az güvercin konuşan üyelerin açıklamaları ve faizlerdeki seyir düşünüldüğünde değerli madende faizlerin seyri ile ilgili belirsizliğin kısmen fiyatlandığını düşünüyoruz. Diğer yandan, güvercin sayılabilecek ECB toplantısına karşın Dolar endeksinde önemli bir güçlenme gözlemlemedik. Bu kapsamda, Ons Altın'da önemli gelişmeler öncesinde kısmi alımların sürebileceğini düşünüyoruz. Teknik olarak, aylık ortalamanın bulunduğu 2.032 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 2.055 gündeme gelebilir. Ara direnç 2.045 seviyesinde. Diğer yandan, aşağıda ise 2.015 ve 2.000 sıralı destekler konumunda.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı