CCTV'nin haberine göre bu karar, borsayı istikrara kavuşturmak için alınan en son önlem olarak Pazartesi günü yürürlüğe girdi.

Capital Securities Araştırma ve Geliştirme Departmanı Genel Müdürü Wang Jianhui, Çin'in kısıtlı hisselerin ödünç verilmesini tamamen askıya alarak, piyasa düzenleyicilerinin yatırımcı güvenini canlandırmak için ciddi adımlar attığını gösterdiğini söyledi.

Wang, China Global Television Network ile yaptığı bir röportajda, menkul kıymet ödünç verme kurallarındaki iyileştirmelerin öncelikle yatırımcıları merkeze alan bir piyasa oluşturmaya yönelik düzenleyici hedefi yansıttığını söyledi ve ekledi:

"CSRC, otoritenin piyasanın istikrarını korumak için her şeyi yapacağına ilişkin açık ve güçlü bir mesaj gönderdi ve hiç kimsenin düzenlemelerdeki boşluklardan kötü bir şekilde yararlanmasına müsamaha göstermeyeceğini gösterdi. Gelecekte piyasa denetiminin daha da sıkılaşacağını düşünüyorum; yatırımcıların yeni değişikliği sindirmek ve uyum sağlamak için biraz zamana ihtiyacı olabilir. Politika tedbiri kısıtlı hisselerin değerlendirilmesini olumsuz etkileyeceğinden, birincil piyasa faaliyetlerine katılıp katılmamaya karar verirken biraz tereddüt edebilirler."

Habere göre, yeni düzenleme olumlu sonuçlar verdi ve stratejik yatırımcıların kredi bakiyeleri yüzde 40 oranında azaldı.

Wang, "Piyasanın tepkisi biraz daha karışık ve temkinli görünüyor. Elektronik, elektrikli teçhizat ya da bilgisayar ve medya hizmetleri gibi hisse senedi kredilerine daha sık dahil olan endüstri segmentinin diğer segmentlerden daha fazla etkilendiğini ve yüzde 3,1 ila 4,3  düştüğünü görüyoruz. Bence şu anki öncelik borsadaki arz ve talebin yeniden dengelenmesi olacaktır. Borsanın gelişimi genel ekonomiye bağlıdır ve piyasa ölçeğinin büyümesi de ekonominin büyümesiyle eşleşmelidir," diye ekledi.

Yatırımcılar, menkul kıymet ödünç verme işlemlerini, hisse senedi fiyatlarında düşüş beklendiği dönemlerde "bir yatırım stratejisi" olarak uyguluyor. Yatırımcılar bir aracı kurumdan hisse senedi ödünç alır ve fiyatlar düştüğünde hisseleri geri satın almak ve daha sonra aracı kuruma iade etmek amacıyla mevcut piyasada satarlar.

Hibya Haber Ajansı