USD/TRY: Dün ABD Hazinesi'nin ilk çeyrek borçlanma öngörüsünü aşağıya çekmesi ile ABD faizlerinde düşüş gözlendi, borsalar pozitif tarafta günü kapattı. Dolar endeksinde (DXY) ise yönsüzlük devam etti. Yarınki Fed toplantısı ve mega teknoloji şirketlerinin hafta boyunca açıklayacakları finansal sonuçlar risk iştahı üzerinde belirleyici olabilir. Bugün ise ABD'de tüketici güveni, konut verileri ve işgücü piyasası ile ilgili veriler izlenecek. Yurtiçi tarafa bakıldığında, ülke risk primimizde (5 yıllık CDS) sakin seyir gözlenirken, bu sabah TCMB'nin zorunlu karşılıkları ile ilgili duyurusu takip edildi. Buna göre; Kur Korumalı hesaplar için zorunlu karşılık oranlarının 6 aya kadar olan vadelerde % 30'dan %25'e indirilmesine, döviz cinsinden mevduat/katılım fonu hesapları için Türk lirası cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranının %4'ten %8'e yükseltilmesine karar verildi. Bu düzenlemelerle, Türk lirası mevduata geçişe yönelik adımlar güçlendirilirken, miktarsal sıkılaştırma sürecine devam edildiği bildirildi. Fiyatlamalar tarafında ise Dolar/TL'de net bir değişiklik yok. Sakin görüntüsünü koruyan ve dün 30,35'ten kapatan kur bu sabah da söz konusu seviye etrafında hareket ediyor. Günün geri kalanında da bu eğilim sürebilir. Bugün içerde ocak ayı ekonomik güven endeksi yayımlandı. Buna göre; ekonomik güven endeksi Aralık ayında 96,4 iken, Ocak ayında %3,1 oranında artarak 99,4 değerini aldı.

EUR/USD: Piyasa katılımcıları yarın gerçekleşecek Fed toplantısını beklerken, dün ABD Hazine'sinin beklentilerin altında ilk çeyrek borçlanma programı açıklaması ile ABD faizlerinde geri çekilme gözlendi. Açıklama sonrası 10 yıllık tahvilin getirisi altı baz puan düşüşle %4,08 seviyesinden günü tamamladı. Bu sabah da hafif de olsa düşüş sürüyor. Diğer yandan, Dolar'da net bir yön yok. Parite de yatay. Dün 1,0796 seviyesine kadar geri çekilen paritede kapanış 1,0833 seviyesinden gerçekleşti. Teknik olarak göstergelerdeki zayıflık dikkat çekerken, dünkü en düşük seviye olan 1,0796 desteğinin altında düşüş ivme kazabilir ve 1,0750 hedef olabilir. Yukarıda ise 1,0850 ve 1,09 sıralı dirençler olarak izlenebilir.

XAU/USD: Dün jeopolitik risklerle güne alıcılı başlayan Ons Altın günü %0,7 primle 2.033 seviyesinden tamamladı. ABD Hazine'sinin ilk çeyrekte borçlanma öngörüsünü düşürmesinin tahvil faizlerinde geri çekilmeye neden olması ve Dolar'daki yatay görüntü de destekleyici oldu. Bu sabah güne jeopolitik anlamda riske yol açacak herhangi bir olayın yaşanmaması piyasanın biraz daha sakinleşmesini sağlasa da, değerli maden aylık ortalamanın üzerinde kalma eğiliminde. Yarınki Fed toplantısı değerli madenin yönü konusunda belirleyici olabilecekken, öncesinde toparlanan teknik göstergelerle birlikte yükseliş denemeleri görülebilir. Aylık ortalamanın yakın bulunduğu 2.030 seviyesinin üzerinde kalındıkça da 2.055 bölgesi gündemde kalabilir. Diğer yandan, söz konusu ortalamanın altındaki bir kalıcılıkta 2.011 seviyesine kadar düşüş görülebilir.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı