Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün Beijing’deki Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda 42 ülkenin büyükelçilerinin güven mektuplarını kabul etti.

Bu ülkeler arasında Singapur, İtalya, Birleşik Arap Birlikleri, Nikaragua, Ukrayna, İran, Grenada, Tunus, Küba, Belçika, Zambiya, İsveç, Bosna Hersek, Polonya, Kuveyt, Ekvator Ginesi, Lüksemburg, Ekvador, Honduras, Azerbaycan, Tanzanya, Kenya, Kosta Rika, Jamaika, Cezayir, Romanya, Malezya, Pakistan, Sierra Leone, Doğu Timor, Belarus, Afganistan, Laos, Bolivya, Japonya, Bulgaristan, Solomon Adaları, Fiji, Burkina Faso, Çek Cumhuriyeti, Avustalya ve Ermenistan yer alıyor.

Xi, güven mektuplarının sunulmasından sonra yaptığı konuşmada büyükelçilerden bu ülkelerin liderleri ve halklarına olan iyi dileklerini iletmelerini istedi. Xi, dünya halklarıyla arasındaki dostluğa önem veren Çin’in eşitlik ve karşılıklı yarar ilkeleri temelinde dostluğu derinleştirerek karşılıklı yarara dayalı işbirliği artırmaya ve ikili ilişkileri daha ileriye götürmeye hazır olduğunu dile getirdi.

Xi, yabancı büyükelçilerden Çin’i daha kapsamlı ve daha yakından tanıyarak ikili ilişkileri geliştirmek için bir bağ ve köpür rolünü oynamalarını beklediğini belirtti.

Bu yıl Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulmasının 75. yılı olduğunu hatırlatan Xi, Çin tarzı modernleşme süreciyle güçlü devlet inşası ve ulusal kalkınma davasını hızlandırmayı sürdürdüklerine işaret etti. Çin tarzı modernleşmenin amacı ve hedefinin bir milyar 400 milyon Çinlinin daha mutlu bir yaşama kavuşması olduğunu kaydeden Xi, bunun dünya için daha geniş bir piyasa ve daha önce hiç görülmemiş bir fırsat olarak dünya ülkelerinin modernleşmesi için itici güç olacağını söyledi.

Hibya Haber Ajansı