Türk-İş araştırmasının 2024 Ocak ayı sonuçlarına göre; Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin, "açlık sınırı" diye nitelendirilen,  sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı 15 bin 48,89 liraya ve "yoksulluk sınırı" diye nitelendirilen, gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise 49 bin 19,19 liraya, bekar bir çalışanın “yaşama maliyeti” de aylık 19 bin 630,40 liraya yükseldi.

Buna göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken harcama aylık bazda yüzde 4,27 ve yıllık artış da yüzde 69,76 düzeyinde gerçekleşti.

Araştırmada, "Süt, yoğurt, peynir grubunda; yeni açıklanan çiğ süt fiyatları henüz raflara yansıtılmadığı için, geçen ay tespit edilen fiyat seviyeleri yerini koruduğu, ancak bazı marketlerde fiyat ayarlaması yapıldığı da görüldü" denildi ve ürünlerdeki fiyat gelişmeleri şöyle özetlendi:

- Ortalama balık fiyatlarında 32 liralık bir artış olurken en fazla tüketilen hamsinin kilogram fiyatı 120 liraya kadar yükseldi.
- Yumurta fiyatları yılsonu fiyat ayarlamaları nedeniyle 0,20 kuruşluk bir artış gözlemlendi.
- Tavuk fiyatları ise geçen aya göre 5 TL artış göstererek ortalama kg fiyatı 77 liradan marketlerde yerini aldı.
- Kuru baklagiller grubunda en yüksek artış yeşil mercimekte gerçekleşerek kilogram fiyatı ortalama 86 liradan raflarda yer aldı.
- Lahana, ıspanak, pırasa, brokoli ve kereviz gibi kış mevsiminde ağırlıklı tercih edilen sebzelerin kilogram fiyatlarında 5 ila 10 lira arasında bir artış olurken taze meyve sebze grubunda fiyatı aynı kalan tek ürün patates oldu.
- Meyve tezgahlarında sadece elmanın fiyatında bir miktar düşüş gözlemlenirken diğer meyve fiyatlarında ortalamada 3,0 liralık bir artış yaşandı.
- Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ekmek fiyatında artış olurken Ankara’da 200 gramlık ekmek fiyatı 8,0 lira olarak belirlendi.
- Temel yağ ürünlerinin bulunduğu grupta; geçen ay fiyatı bir önceki aya göre sabit kalan zeytinyağı bu ay litre fiyatında ortalama 30 liralık artışla bu grubun en yüksek artışa sahip ürünü olarak belirlendi.
- Yağlı tohumlar ise (ceviz, fındık, yer fıstığı ve ay çekirdeği) kilogram fiyatında yüzde 8,0 artış yaşadı.
- Diğer gıda maddelerinden; en yüksek artış ortalamada 56 lira ile baharatlarda (kimyon, nane, karabiber vb.) gerçekleşirken, ıhlamur fiyatında geçen aya göre kısmi bir artış belirlendi. Pekmezin fiyatı da 14,50 lira yükseldi.

Hibya Haber Ajansı